Felmentették a doppingvád alól Varnyú Alex rövidpályás gyorskorcsolyázót

2024. augusztus 26. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) még tavaly indított doppingeljárást Varnyú Alex rövidpályás gyorskorcsolyázó ellen. Az olimpikon biológiai útlevelében atipikus eltérésekre figyeltek fel, ezért 2023 novemberében felfüggesztették, és kezdeményezték négyéves eltiltását is. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hétfői közleményében azt írta, hogy tíz hónapos eljárás után, pénteken mentették fel a válogatott sportolót.

„A MOKSZ szakmai és jogi beadványait értékelve és azokat elfogadva egy tíz hónapos eljárás végén az ISU fegyelmi bizottsága 2024. augusztus 23-án Varnyú Alexet felmentette a doppingeljárás során ellene felhozott vádak alól, és a sportolóval szemben az ISU által támasztott, meglehetősen súlyos, költségigényét is elutasította”

– olvasható a magyar szövetség közleményében. Az ISU fegyelmi bizottságának határozata 18 nap múlva lesz jogerős. A MOKSZ szerint Varnyú felmentése a szakmai és jogi siker mellett sportdiplomáciai eredményként is értékelhető. A sportoló felmentése megmutatta, hogy a szövetség évtizedek óta tisztességes, következetes munkát végez, melynek alapját a tiszta, doppingmentes sport képezi.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szerint a felkészülés során a versenyzők szakmai és jogi védelmére is figyelni kell. Korábban megírtuk, hogy Varnyú Alex lemaradt a 2022-es pekingi téli olimpiáról, mert másodszor is pozitív lett a koronavírustesztje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!