Steph Curry parádézott a végén, az amerikaiak nyerték az olimpiai kosárdöntőt

2024. augusztus 11. – 00:05

Steph Curry parádézott a végén, az amerikaiak nyerték az olimpiai kosárdöntőt
Kevin Durant, LeBron James és Stephen Curry az olimpiai döntőben – Fotó: Jesse D. Garrabrant / 2024 NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A második negyedtől végig vezettek az amerikaiak, mégis az utolsó percekig izgalmas maradt a férfi kosárlabdadöntő. Ott viszont Steph Curry megszórta a látványos hárompontosokat, végül LeBron Jamesék 98-87-re verték a nagyot küzdő franciákat. A Team USA ezzel megvédte a címét a párizsi olimpián, és nagyobb különbséggel győzte le a franciákat, mint három éve Tokióban.

A francia és az amerikai szurkolók óriási hangulatot varázsoltak a csarnokba. Kiegyenlítetten kezdődött a mérkőzés, itt még Curry kísérletei sem működtek annyira, de aztán az első negyed végére már ki tudtak építeni előnyt az amerikaiak, a franciáknál több hiba és eladott labda is volt. Anthony Edwards beleállt több hármasba, 20-15 lett a negyed vége.

A második negyedben egy palánkos hárompontossal feljöttek 24-23-ra a franciák, aztán megszerezték a labdát, és Bilal Coulibaly zsákolásával átvették a vezetést is. A 39 éves LeBron James abszolút húzta az amerikaiakat, Devin Booker is dobott triplát, majd Curry is betalált, így már újra 32-27 volt az amerikaiaknak. A franciáknál Victor Wembanyama és Guerschon Yabusele is nagyot ment, de nem tudtak egy dobásra kerülni a franciák, miután pedig Evan Fournier teljesen feleslegesen lefaltolta Bookert, először nőtt tízpontosra az amerikai előny. 49-41 lett a második negyed végén.

Kevin Durant kosarával indult a harmadik negyed, Curry újabb két triplájával már 61-47-re vezettek az amerikaiak, jött is a francia időkérés. Wembanyama hármasával sikerült újból bejönniük 10 pontos különbség alá a franciáknak, Fournier pedig már hat pontra csökkentette a hátrányukat. LeBron James egy saját triplával tudott válaszolni, viszont amerikai hibák után 72-66-tal mentek neki az utolsó negyednek.

Négy perccel a vége előtt újból hat pontra feljöttek a franciák, aztán Curry eladta a labdát, Yabusele pedig LeBron James faltja után két büntetőt dobhatott. Az elsőt kihagyta, a másodikat bedobta, így öt pont volt a különbség. Durant blokkja ellenére is visszaszerezték a labdát a franciák, feljöttek három pontra.

Mielőtt igazán beleélhették volna magukat a franciák, hogy akár kiegyenlíthetnek, Curry bedobott egy újabb hárompontost, majd Durant két büntetőt, és máris 8 pont volt az amerikaiak előnye. Időt is kértek a franciák. Curry megint eleresztett egy triplát, amire még Nicolas Batum egy sajáttal válaszolt. Megint jött Curry, hatalmas üvöltés kíséretében ünnepelt, végül pedig a nyolcadik hárompontosával beállította a végeredményt. Az amerikai még a Night Night ünneplést is bemutatta az utolsó percekben.

Fotó: Jesse D. Garrabrant / 2024 NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP és Damien Meyer / AFP
Fotó: Jesse D. Garrabrant / 2024 NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP és Damien Meyer / AFP

Végül a döntőben ő lett a legeredményesebb amerikai 24 ponttal, míg a franciáknál az NBA fiatal tehetsége, Wembanyama 26 pontot dobott. Az Egyesült Államok zsinórban az ötödik olimpián nyerte meg az aranyérmet, összesen pedig az elmúlt kilencből nyolcon győzött, egyedül a 2004-es athéni olimpia jelentette a kivételt.

Curry Párizsban vett részt először az olimpián, LeBron Jamesnek viszont 2008 és 2012 után ez már a harmadik aranyérme volt, míg 2004-ben bronzérmet szerzett az amerikai csapattal.

Az amerikai csapat az elődöntőben megizzadt a szerbek ellen, akik aztán a bronzmeccsen legyőzték a németeket, így ők állhattak fel a dobogó harmadik fokára. Vasárnap jön a női döntő, ahol szintén az amerikaiak a favoritok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!