Három kubai az olimpiai dobogón, de egyikük sem Kubának nyert

2024. augusztus 9. – 22:55

Három kubai az olimpiai dobogón, de egyikük sem Kubának nyert
A kubai olasz Andy Díáz Hernandez és a kubai portugál Pedro Pichardo – Fotó: Ben Stansall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpia hármasugró versenyének kissé abszurd végeredménye lett, a legjobb három atléta mindegyike kubai származású, de egyikük sem anyaországának nyert érmet.

A verseny győztese, Jordan Alejandro Díaz Fortun az első sorozatban elért 17 méter 96 centiméteres eredménnyel Spanyolországnak szerzett egy aranyat. A nála két centivel gyengébbet teljesítő Pedro Pichardo Portugáliának szállított egy ezüstöt, míg Andy Díaz Hernández 17,64 méteres eredménye Olaszországnak jelentett egy bronzot.

Kuba évtizedek óta termeli ki a jobbnál jobb távolba ugrókat, például az ötszörös világbajnok távolugró Iván Pedrosót, de egyre több atlétájuk vált országot politikai vagy anyagi megfontolásból. A friss aranyérmes 2021-ben disszidált, amikor egy spanyolországi edzőtáborba utazott a kubai csapattal. Az olimpiáról így lemaradt, de egy évvel később már megkapta a spanyol állampolgárságot. Több interjújában is a kubai sportirányítást tette felelőssé, arról beszélt, hogy túlságosan bonyolult a sportrendszer, és nem értékelik eléggé a sportolóikat, akik egy idő után pont emiatt nem tudnak fejlődni.

A hármasugró bajnok Jordan Díaz Spanyolországnak nyert – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
A hármasugró bajnok Jordan Díaz Spanyolországnak nyert – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Pichardo még 2017-ben lépett meg szintén egy stuttgarti edzőtáborból, majd néhány nappal később Portugáliában tűnt fel, ahol az év végére megkapta a portugál állampolgárságot is, és a 2019-es világbajnokságon is már új országáért versenyzett. Kubaiként két vb ezüstje volt, portugálként nyert már olimpiát és vb-t is.

Andy Díáz Hernandez a kubai olimpiai csapat tagja volt Tokióban, de végül nem is versenyzett sérülése miatt, de ekkor döntött úgy, hogy valahol máshol próbál kiteljesedni, és így választotta Olaszországot.

A párizsi döntőben azért indult egy kubai kubai is, de Lázaro Martínez csak a nyolcadik lett 17,34 méterrel.

Eredmények:
hármasugrás:
1. Jordan Alejandro Diaz Fotun (Spanyolország) 17,86 méter
2. Pedro Pichardo (Portugália) 17,84
3. Andy Díaz Hernandez (Olaszország) 17,64

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!