Hiába dobta túl apja olimpiai csúcsát, három centivel elbukta az aranyat a litván diszkoszos

2024. augusztus 7. – 22:24

Hiába dobta túl apja olimpiai csúcsát, három centivel elbukta az aranyat a litván diszkoszos
Mykolas Alekna gratulál az őt legyőző Roje Stonának a diszkoszvetés olimpiai döntője után – Fotó: Kirill Kudraytsev / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig szinte teljesen ismeretlen Roje Stona lett a diszkoszvetés olimpiai bajnoka Párizsban, három centivel előzte meg a világcsúcstartó Mykolas Aleknát.

Alekna idén áprilisban döntötte meg az atlétika legrégebbi férfi világcsúcsát, ami 38 éven át tartotta magát. A litván dobó 74,38 méterrel állította fel új világrekordot, amivel az olimpia egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

A még csak 21 éves litván erősen is kezdett, 68,55-tel már az első sorozat után az élre állt. A következő körben aztán már 69,97 méterre dobta el a diszkoszt, amivel új olimpiai rekordot jegyezhetett. A korábbit az apja, Virgilius Alekna tartotta, még 2004-ben nyert 69,89-cel, miután a magyar Fazekas Róbertet doppingolás miatt kizárták.

A fiatalabb Alekna öröme nem tartott sokáig, a negyedik sorozatban jött a jamaicai Stona, aki három centiméterrel túldobta, így kereken 70 méter lett az újabb olimpiai csúcs. Stona sikere váratlan, sosem nyert még nagy versenyt, sőt még döntőben sem volt. A tavalyi budapesti világbajnokságot a 19. helyen zárta.

A harmadik helyet az ausztrál Denny Matthew szerezte meg a második sorozatban dobott 69,31 méterrel, amivel egy rövid ideig vezetett is. Az előző olimpiai bajnok és vb-címvédő Daniel Stahl csak hetedik lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!