Borzalmasan nagyot bukott az akadályfutás világcsúcstartója

2024. augusztus 7. – 23:03

Borzalmasan nagyot bukott az akadályfutás világcsúcstartója
A világcsúcstartó Lamecha Girma a hajrában bukott nagyot az egyik akadálynál – Fotó: Stephanie Lecocq / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szufian el-Bakkali folytatta páratlan sorozatát és negyedik világversenyét nyerte meg 3000 méter akadályfutásban. A marokkói 2021-ben olimpiát, 2022-ben és 2023-ban világbajnokságot, és most újra olimpiát nyert. Győzelmét talán megkönnyítette, hogy legnagyobb riválisa, a világcsúcstartó Lamecha Girma hatalmasat bukott.

Girmától és a többi etióptól végig nagy tempót vártak, hogy a jó hajrákészséggel rendelkező el-Bakkalit nehéz helyzetbe hozzák a végére. Ezt a taktikát végül nem valósították meg, meglehetősen lassú volt az iram a második ezer méteren.

Úgy tűnt, hogy Girma el is engedte, hogy az első helyért küzdjön, de az utolsó 300 méteren váratlanul hajrát indított, és hatalmas tempót diktált. Valószínűleg ez lett a veszte, mert a túlsó egyenesben elrontotta gátvételt, és az akadályba térdével beleakadva óriásit bukott. Nem is tudta folytatni a versenyt, percekig ott feküdt. Végül hordágyon vitték le a pályáról.

A célegyenesre még az amerikai Kenneth Rooks is nagyon jó pozícióban fordult rá, de el-Bakkali ezúttal is jól hajrázott, és megszerezte az első helyet. Rooks lett az ezüstérmes, a harmadik pedig a kenyai Abraham Kibiwott lett.

A férfi 400 méteres síkfutás döntője szenzációs versenyt hozott. Az utolsó száz métert megkezdve a brit Matthew Hudson-Smith simán vezetett, és még az utolsó tíz méteren is az élen állt. A mozgása kicsit görcsössé vált, miközben a jó tízméternyi hátrányból induló Quincy Hall félelmetes tempóval tört előre, és a legjobbkor Hudson-Smith-t is befogta. Az amerikai rendkívül jó idővel, 43,40 másodperccel nyert, négy századdal megelőzve a britet. A mezőny erősségét jelzi, hogy a harmadik, a zambiai Muzala Samukonga is 44 másodpercen belül ért be.

Eredmények:
női rúdugrás
1. Nina Kennedy (Ausztrália) 4,90 méter
2. Katie Moon (Egyesült Államok) 4,85
3. Alysha Newman (Kanada) 4,85

férfi 400 méter
1. Quincy Hall (Egyesült Államok) 43,40 mp
2. Matthew Hudson-Smith (Nagy-Britannia) 43,44
3. Muzala Samukonga (Zambia) 43,74

férfi 3000 m akadály
1. Szufian el-Bakkali (Marokkó) 8:06.05 p
2. Kenneth Rooks (Egyesült Államok) 8:06.41
3. Abraham Kibiwot (Kenya) 8:06.47

férfi diszkoszvetés
1. Roje Stona (Jamaica) 70,00 méter – olimpiai rekord
2. Mykolas Alekna (Litvánia) 69,97
3. Matthew Denny (Ausztrália) 69,31

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!