Szexuális zaklatással vádolják a legjobb kanadai sprinter edzőjét, visszavonták az olimpiai akkreditációját

2024. augusztus 6. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

A Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) visszavonta Rana Reider olimpiai akkreditációját, mert az edzővel szemben szexuális zaklatással és érzelmi zsarolással kapcsolatos vádak fogalmazódtak meg. Reider most már nem léphet be verseny- és edzéshelyszínekre, írta a Guardian.

Reider olyan sportolókkal foglalkozik, mint a 200 méteres síkfutás olimpiai címvédője, Andre De Grasse, de ő az edzője az olasz Marcell Jacobsnak is, aki 100-on ötödik lett két nappal ezelőtt.

Ryan Stevens, Reider ügyvédje azt nyilatkozta, hogy az edzőnek nem biztosítottak megfelelő eljárást, egy rosszindulatú panaszos hatására hozták meg a döntést.

„Igazságtalanul fosztották meg olimpiai edzői megbízólevelétől, az anyagi haszonszerzésre törekvő korábbi sportolók évekkel ezelőtti állításai alapján” – állítja az ügyvéd.

Reider akkreditálása már eleve problémás volt, az Atlétikai Világszövetség nem értette egyet Kanadával, mert az edző már kapott egy büntetést, 12 hónap próbaidőt, miután kiderült, hogy egy „hatalmi egyensúlytalanságot mutató” kapcsolatot alakított ki az egyik sportolójával.

Vasárnap a Times című lap arról írt, hogy három nő pert indított Reider ellen egy floridai bíróságon. Az egyik sportoló szexuális és érzelmi visszaéléssel, a másik szexuális és verbális zaklatással vádolta meg az edzőt.

Stevens azt mondta, hogy sem a kanadai, sem az amerikai atlétikai szövetség részéről nincs folyamatban lévő eljárás Reiderrel szemben, szerinte az olimpiai bizottság a rossz hírveréstől való félelmében vonta vissza az akkreditációt.

„Akiknek ez az egész fáj, azok a sportolók, akik hirtelen arra kényszerülnek, hogy választott edzőjük nélkül versenyezzenek, köztük Kanada egyik legjobb sprintere” – mondta Stevens.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!