Óriási öngól a női focielődöntőn, harmadszor is amerikai–brazil női döntő jön az olimpián

2024. augusztus 6. – 23:10

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden játszották le az olimpiai női futballtorna elődöntőit, a korábban négyszer győztes Egyesült Államok válogatottja hosszabbításban, Sophia Smith góljával verte a németeket 1-0-ra. A másik elődöntőben Brazília 4-2-re nyert Spanyolország ellen, visszavágva a csoportkörben hasonló arányban elszenvedett vereségért.

A brazilok talán legjobbjuk, a 38 éves, a hatszor a világ legjobbjának választott Marta nélkül játszottak, aki még pont a spanyolok elleni csoportmeccsen kapott piros lapot, és ezzel kétmeccses eltiltást. Az volt Marta kereken 200. meccse a válogatottban, ezeken 119 gólt szerzett.

Az elődöntőben viszont nem hiányzott, legalábbis a továbbjutáshoz, főleg azután nem, hogy a spanyolok már a hatodik percben egy bődületesen nagy öngólt hoztak össze. A kapus Cata Coll egy hazaadás után előre akarta vágni a labdát, de megzavarta a rárontó brazil, így telibelőtte saját játékosát, Irene Paredest, akiről a spanyol kapuba pattant a labda.

Az első félidő legvégén Gabi Portilho góljával 2-0-s előnyt szerzett Brazília, majd az ő gólpasszából eredményes Adriana növelte háromra a brazil előnyt. A hajrára három gól is maradt. Előbb a spanyolok szépítettek Salma Paralluelo fejesével, majd egy labdaszerzés után Kerolin lőtt a kapusnak kötényt adva a spanyol kapuba. A végén megint egy spanyol szépítés jött, a ráadás 12. percében megint Paralluelo volt eredményes, így lett 4-2 a vége.

Az augusztus 10-i döntőben, ahol Marta már újra játszhat majd, a 2000-es éveket megidézve amerikai–brazil párharc lesz majd. Marta mind a 2004-es, mind a 2008-as USA–Brazília olimpiai döntőn játszott, de mindkettőn vesztett – Athénban hosszabbítás után, aranygóllal kaptak ki 2-1-re, Pekingben szintén hosszabbítás döntött, Amerika 1-0-ra nyert. Mindkét meccsen igazi legenda, előbb Abby Wambach, majd Carli Lloyd lőtték a győztes gólt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!