A 41 éves kubai birkózó az első sportoló, aki egymás után öt olimpiát nyert ugyanabban a számban

2024. augusztus 6. – 22:12

A 41 éves kubai birkózó az első sportoló, aki egymás után öt olimpiát nyert ugyanabban a számban
Mijaín Lopez ötödik olimpiai győzelme után a visszavonulás mellett döntött – Fotó: Hiroto Sekugichi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mijaín Lopez sporttörténelmet írt azzal, hogy kedden este megnyerte a 130 kilós kötöttfogású birkózók döntőjét a párizsi olimpián. A 41 éves kubai az első olyan sportoló, aki egymás után ötször nyert olimpiát ugyanabban az egyéni számban.

A 130 kilósok döntőjében a chilei Yasmani Acosta várt rá. Acosta kubaiként született, de pont Lopez miatt nem jutott elég lehetőséghez a válogatottban, ezért váltott országot. Ezzel együtt nagyon jóban vannak egymással, együtt is edzenek. Lopez 6-0-ra verte Acostát, majd a meccs után levette a cipőjét és a szőnyegen hagyta, így jelezve, hogy vége a pályafutásának.

Az előző olimpián Lopezen pontot sem tudtak csinálni, és most is közel volt ehhez. Az első körben koreai ellenfelét 7-0-re verte, de a második fordulóban a 2023-as világbajnok, az iráni Armin Mirzazadeh egy pontot szerzett ellene, így csak 3-1-re nyert. Aztán az elődöntőben az azeri Sabah Saleh Shariati is tudott egy pontot csinálni.

Lopez nem versenyezte túl magát az olimpia előtt, tokiói győzelme óta egyáltalán nem indult nemzetközi eseményeken, de így is simán végigverte a mezőnyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!