82 meccse veretlen volt, az utolsó 5 másodpercben győzték le a verhetetlen japán birkózózsenit

2024. augusztus 6. – 15:23

82 meccse veretlen volt, az utolsó 5 másodpercben győzték le a verhetetlen japán birkózózsenit
Phogat és Szuszaki – Fotó: Aytac Unal / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási meglepetéssel indult a női birkózás az 50 kilósok között, ugyanis már a nyolcaddöntőben kikapott a tokiói olimpián győztes, egyben négyszeres világbajnok Szuszaki Jui, aki nem akármilyen előélettel érkezett Párizsba: nemzetközi tornán még soha nem kapott ki, 82-0-s veretlenségi szériája volt az olimpiai nyolcaddöntő előtt. Szuszakit az Vinesh Phogat győzte le, aki később az esti elődöntőbe is bejutott, ha döntőig megy, Szuszaki a vigaszágon legalább a bronzéremért mehet, hogy ezzel vigasztalódjon.

A 82-0-s nemzetközi mérleg is jól visszaadja, de a japán birkozó óriási mértékben egyeduralkodója volt a súlycsoportnak (előbb 48, majd 50 kilósok között dominált). Tokióban például úgy lett olimpiai bajnok, hogy egyetlen pontot sem csináltak ellene, a keddi nyolcaddöntő előtt összesen három meccset vesztett, mindet Japánban, mindet Irie Juki ellen.

A nyolcaddöntőben Phogat passzivitás miatt már 2-0-s hátrányban volt az abszolút esélyes Szuszakival szemben, amikor az utolsó másodpercekben sikeresen földre vitte a japánt, és végül 3-2-re nyert.

Phogat pár hónapja még Delhiben tüntetett több birkózótársával azért, hogy távolítsák el az indiai birkózószövetség éléről a szexuális zaklatással vádolt Brij Bhushan Sharan Singhet. Az egyik tüntetés közben Phogatot több társával együtt őrizetbe is vették.

A májusi tüntetésen őrizetbe vett Phogat – Fotó: Arun Thakur / AFP
A májusi tüntetésen őrizetbe vett Phogat – Fotó: Arun Thakur / AFP
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!