Michelisz tovább menetel a bajnoki cím felé, 25 pont az előnye

2024. augusztus 4. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Brazília után Uruguayban folytatódott a TCR World Tour Michelisz Norbert szereplésével. A Forma–1-ből is ismerős interlagosi pályán győztes, címvédő, egyben a bajnokságot is vezető magyar túraautós harmadik lett a szombati időmérőn, így egy harmadik és a fordított rajtrácsos futamon nyolcadik rajthellyel várta a vasárnapot.

Michelisz, aki az időmérős teljesítményével 23 pontra növelte előnyét a bajnoki összetett, márkatársai szendvicsében indulhatott az első futamon, Mikel Azcona és Néstor Girolami vették körbe, az élről a bajnokság harmadik helyén álló Yann Ehrlacher indulhatott.

Az első futam rajtjánál történt több baleset miatt szinte azonnal pályára küldték a biztonsági autót, így egy ideig nem volt valódi verseny, a 25 perc + 1 körig tartó futamból majdnem 10 perc lassú körözéssel ment el. Amikor végre elindultak, Michelisz kicsit túl sok helyet hagyott Thed Björknek, aki meg is előzte a magyart, aki a leintésig már nem is került új pozícióba, bár hátulról egyre közelebb került hozzá a hazai pályán versenyző Santiago Urrutia.

Michelisz az uruguayi versenyhétvége edzésén, esőben – Fotó: Hernán Capa / TCR World Tour
Michelisz az uruguayi versenyhétvége edzésén, esőben – Fotó: Hernán Capa / TCR World Tour

Egy újabb biztonsági autós szakasz miatt Michelisz levegőhöz jutott, de az utolsó 4 perc + 1 körre újraindult a versenyzés. Urrutia ekkor már túl közel volt Micheliszhez, három körrel a vége előtt meg is támadta a célegyenes előtt, keresztbe állította a Hyundait, miközben elment mellette. Az ütközésben megsérülhetett Michelisz kocsija, a leintésig a hondás Esteban Guerrieri is elé került, de aztán Ma Csing-hua és Guerrieri is koccantak, ezzel Michelisz visszakerült a hatodik helyre, de végül ötödikként ért célba, a csapattárs Girolami átengedte a helyét a bajnoki összetettben jól álló Michelisznek. A futamon Yann Ehrlacher nyert Azcona és Björk előtt. Michelisz helyezése a futam után változott, Urrutia és Ma is időbüntetést kapott, ezzel Michelisz feljött a negyedik helyre.

A második, fordított rajtrácsos futam – amin Michelisz a nyolcadik helyről indult – káosszal kezdődött. Hiába jött el a mezőny, látszólag ok nélkül megszakították a versenyt piros zászlóval. Később kiderült, hogy a rajtlámpák rendszerében volt valami zavar, és teljesen újra kell indítani a futamot – csakhogy ekkorra már megsérült a tülekedésben az élről induló Ma Csing-hua versenyautója, így ő az első helyről az utolsóra került az elvégzett javítások miatt.

Az újraindítás után Michelisz így a hetedik helyről indult a 30 perc + 1 körös versenyen. Sokáig ezen a helyen haladt egy hosszabb vonatban, miután a harmadik helyen haladó John Filippi elég sokakat feltartott, de aztán a futam utolsó harmadában Filippi már nem bírt tovább védekezni, egyre többen elmentek mellette. Ez megkavarta kicsit a sort, amiben Michelisz elé került csapattársa, Girolami, aki ezúttal is átadta helyét a bajnoki címre esélyes magyarnak. Nem sokkal később Micheliszék hármas Hyundai-vonata is elment Filippi mellett, így a magyar már az ötödik volt. Az élen Thed Björk vette át a vezetést a sokáig az első pozícióban haladó dél-amerikai versenyzőtől, Pedro Cardosótól. Végül Björk nyert Cardoso és a hazai közönség előtt versenyző Urrutia előtt – ennél is fontosabb volt, hogy Michelisz közvetlen riválisai, Ehrlacher és Guerrieri közül csak az utóbbi ért a magyar előtt célba, így összetettben nem változott lényegileg a helyzet.

A leintés után előbb egy ütközés miatt időbüntetést kapott az eredetileg harmadik helyen célba erő, emiatt a negyedik helyre csúszó Santiago Urrutia, majd egy technikai szabálytalanság miatt végül teljesen kizárták a második futamból.

A kínai és makaói futamok előtt így áll az élmezőny Urrutia kizárása után: Michelisz Norbert 244 ponttal vezeti a bajnokságot, Esteban Guerrieri 219-cel a második, Thed Björk 215-tel a harmadik, majd Yann Ehrlacher (201) és Mikel Azcona (201) jönnek.

Kínában október 18-20. között, Makaóba pedig november 14-17. között versenyez majd a TCR World Tour mezőnye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!