Hatalmas ember, hatalmas ippon: újra olimpiai bajnok a 205 centis Teddy Riner

2024. augusztus 2. – 20:39

Hatalmas ember, hatalmas ippon: újra olimpiai bajnok a 205 centis Teddy Riner
Teddy Riner harmadik olimpiai aranyát nyerte egyéniben – Fotó: Mike Egerton / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hazai közönség előtt is, harmadjára is felért a dzsúdózás csúcsára Teddy Riner, a 205 centis, 150 kilós óriás London és Rio után Párizsban is egyéni aranyat nyert nehézsúlyban. Az egyéni olimpiai arany csak Tokióban nem jött össze, ott harmadik lett, de csapatban ott is nyert egy aranyat, tehát már négynél jár, szombaton pedig a francia csapattal az ötödik aranyát is megnyerheti.

Riner egész nap magabiztosan menetelt, a döntőre meg is telt a La Défense Arena oldala, ahol mindenki talpon nézte az élő legendát, aki pályafutása egy adott pontján 10 éven és 154 meccsen át veretlen volt. Párizsban, 35 évesen már főleg taktikus versenyzésével tűnt ki, ritkán indított akciót, de akkor védhetetlen volt. Ez történt a döntőben is, a koreai Kim próbálkozott, próbálkozott, de nem sokkal a 4 perc letelte előtt Riner megunta a dolgot és földhöz vágta ellenfelét.

Az ippon után egyből emelte is a kezét, az ujjaival hármast mutatva jelezte, megvan a harmadik olimpiai aranya egyéniben.

Riner, akivel a nyitóünnepségen is találkozhattunk, ő volt a franciák egyik zászlóvivője, majd Marie-José Pérec mellett ő gyújtotta meg a lángot, a negyeddöntőben szintén nagyon simán verte a grúz Guram Tusisvilit, aki nehezen viselte Riner ünneplését, felborította a franciát, ami miatt ki is zárták a grúzt.

A pénteken megnyert aranyával Riner a második dzsúdós lett, aki három olimpiai címig jutott egyéniben, ez korábban csak az 1996-2004 között triplázó japán Nomura Tadahirónak sikerült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!