Kiesett az olimpiáról a 61 éves pingpongnagyi

2024. július 31. – 14:06

Kiesett az olimpiáról a 61 éves pingpongnagyi
A 61 éves Ni Xia Lian – Fotó: JUNG Yeon-je / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai születésű, de egy ideje már luxemburgi színekben versenyző 61 éves Ni Xia Lian új rekordot állított fel a párizsi olimpián szombaton: ő lett a legidősebb asztaliteniszező, aki valaha meccset nyert az olimpiák történetében. Xia Lian a nála 30 évvel fiatalabb török Sibel Altinkayát győzte le a legjobb 64 között.

A szerdai második fordulóban az első helyen kiemelte kínai Szun Jingsa volt az ellenfele, aki vegyes párosban már olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Partnerével a teljesen ismertelen észak-koreai párost győzték le a döntőben. Szun Jingsa igazolta is a papírformát, 4-0-ra győzte le a korrekorder játékost.

Xia Lian kivételes pályafutásáról még a régi Indexen is írtunk. Az 1991 óta Luxemburgban élő versenyző még Kínával érte el legnagyobb eredményeit. Húszévesen már világbajnok volt csapatban és vegyes párosban is, míg párosban bronzérmes lett első világbajnokságán 1983-ban. Két évvel később még egy ezüstöt szerzett női párosban. Luxemburgi színekben már nem volt ilyen sikeres a vb-ken, viszont 1998-ban és 2002-ben is Európa-bajnok volt egyéniben. 2002-ben még 8. helyen állt a világranglistán, most 46. A mostani pályafutása hatodik olimpiája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!