A teljes ismeretlenségből feltűnő észak-koreai páros rögtön ezüstérmes lett asztaliteniszben

2024. július 30. – 16:06

A teljes ismeretlenségből feltűnő észak-koreai páros rögtön ezüstérmes lett asztaliteniszben
Az észak-koreai Kim Gumjong és Ri Dzsongsik az olimpiai döntőben – Fotó: WANG Zhao / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas meglepetésre a teljesen ismeretlen észak-koreai vegyes páros játszhatott döntőt asztaliteniszben a párizsi olimpián, ahol Kína volt az ellenfelük. Az észak-koreai játékosokról nem sok hivatalos információt lehet tudni azonkívül, hogy a 24 éves Ri Dzsongsik jobbkezes, míg partnere, a 22 éves Kim Gumjong balkezes. Dél-koreai újságírók ugyan megpróbáltak szóra bírni a két játékost a meccsek között, de az észak-koreai stáb elhajtotta őket.

Hivatalos nemzetközi versenyen is csak egyetlenegyszer tűntek fel a párizsi olimpia előtt, mégpedig az áprilisban rendezett olimpiai kvalifikációs tornán. A páros mindkét tagja részt vett a 2022-es, Kínában rendezett Ázsia-játékokon, de akkor még más partnerrel indultak. Akkor egyébként már a legjobb 16 között búcsúzott a két észak-koreai asztaliteniszező. A hírek szerint az észak-korai asztaliteniszezők Kínában edzenek, azonban valószínűleg a párizsi döntőt megelőzően Kimék soha sem játszottak az egyéniben és párosban is világelső Vang Csu-csin és Szun Jing-sa ellen.

Az észak-koreai páros egyik legnagyobb fegyvere pont az ismeretlenség volt Párizsban, az ellenfelek nem tudtak előre felkészülni a játékukból. Az első körben a világranglista második helyén álló japán párost győzték le, a negyeddöntőben pedig a svédeket búcsúztatták. Kristian Karlsson, a svédek játékosa Kim Gumjong szokatlan fonákütéseit emelte ki, amelyek alaposan meglepték őket. „Ritkán látni ilyet a női asztaliteniszben, a férfiaknál pedig soha” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy az észak-koreaiak által használt ütők borítása is eltért a megszokottól.

Az észak-korea páros menetelése a döntőben ért véget, Vang Csu-csin és Szun Jing-sa párosával már nem bírtak. A kínai vegyes páros nagy csatában, hat szettben, 4-2-re győzte le Kim Gumjongékat, akik Észak-Korea negyedik olimpiai érmét szerezték asztaliteniszben, és az elsőt a párizsi olimpián. Ri Dzsongsik az első férfi észak-koreai asztaliteniszező, aki olimpiai érmes lett.

Asztalitenisz, vegyespáros-döntő: Vang, Szun (kínai, 1.)–Ri, Kim (észak-koreai, 16.) 4-2 (6, -7, 8, 5, -7, 8)

Nem először fordul elő, hogy jön egy ismeretlen észak-koreai asztaliteniszező, aki komoly eredményt ért el egy olimpián. A 2016-os riói olimpián a nők között bronzérmet szerzett egy női játékos, róla sem tudtak sokat. „Sosem látjuk őket játszani, ezért nem tudjuk, milyen szinten vannak, ez már az én időmben is így volt. Itt vannak a döntőben, anélkül, hogy versenyen játszottak volna, ami azért kemény. Ha gyakrabban játszanának, akkor tényleg nagyon erősek lennének” – mondta Patrick Chila, a francia vegyes páros edzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!