Rövidebb lesz az evezőpálya a Los Angeles-i olimpián, mert 1932 óta hidat építettek a helyszínre

2024. július 31. – 09:21

Rövidebb lesz az evezőpálya a Los Angeles-i olimpián, mert 1932 óta hidat építettek a helyszínre
H. Bobby Pearce, az ausztrálok olimpiai bajnoka a Los Angeles-i, 1932-es olimpián a Marine Stadiumnál – Fotó: Bettmann / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A hagyományos 2000 méteres pálya helyett 1500 méteren tartanak versenyeket evezésben a Los Angeles-i, 2028-as olimpián a szervezők terve alapján. Erről a Nemzetközi Evezősszövetség elnöke, Jean-Christophe Rolland beszélt hétfőn az Insidethegames.biz beszámolója alapján Párizsban.

Evezésben a modern kori olimpiákon még soha nem tartottak versenyt 2000 méternél rövidebb pályán, ám Los Angelesben több oka is van annak, hogy rövidebb távon rendezik meg a versenyszámot.

A szervezők az olimpia költségeit és a környezetre gyakorolt hatását csökkentenék a lépéssel, ugyanis eredetileg a várostól 110 kilométerre fekvő Perris-tónál rendezték volna az evezést, ahol emiatt egy kisebb olimpiai falu felépítésére is szükség lett volna.

Ehelyett a szervezők a városhoz közeli Long Beachen, a Marine Stadiumnál rendezik az evezőszámokat, azon a helyszínen, ahol az 1932-es olimpián is voltak versenyek ebben a számban. Csakhogy 1932 óta a pálya területén felhúztak egy hidat is, emiatt már csak 1500 méteren lehet itt versenyt rendezni, ami nyilván alaposan megosztja az evezőket.

A szervezők viszont azzal érvelnek, hogy Long Beach azért is környezet- és nézőbarátabb választás, mert itt lesz például a kézilabda, a BMX vagy a vízilabda helyszíne is a 2028-as olimpián, ahogy a kajak-kenu versenyeit is a Marine-nál rendezik.

Jean-Christophe Rolland szerint a helyzet nem ideális, de muszáj a nagyobb képet nézniük. „Alkalmazkodnunk kell, főleg a sportolóknak. De ez a döntés is mutatja, hogy képesek vagyunk az alkalmazkodásra a sportágunk alapjainak megváltoztatása nélkül. Long Beach remek helyszín lesz arra, hogy a világ számára megmutassuk a sportág szépségeit” – nyilatkozta Rolland.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!