Első meccsén kikapott, így kiesett a Tokióban bronzérmes dzsúdós, Tóth Krisztián

2024. július 31. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Mindkét, szerdán érdekelt magyar dzsúdós, Tóth Krisztián és Gercsák Szabina is elveszítette első meccsét a párizsi olimpián. Így mindketten búcsúztak a versenytől.

A Tokióban bronzérmes Tóth Krisztián a román Alex Cret ellen szenvedett vereséget a férfiak 90 kilogrammos versenyében. A meccsen Cret kezdett jobban, kétszer is földharcra kényszertette Tóthot, akit egy perc után meg is intettek. A magyar dzsúdós egy remek válldobást indított, de nem tudta továbbvinni az akciót, viszont Cret is megkapta a figyelmeztetést. Az alapidő lejárta előtt megint Tóthot intették, majd jöhetett az aranypontig tartó ráadás.

A hosszabbításban a román dzsúdós volt aktívabb, ami szűk másfél perc elteltével újabb figyelmeztetést ért a magyar versenyző számára, és a harmadik intés már a leléptetését jelentette.

Tóth Krisztián fehérben a román Alex Cret elleni meccsen – Fotó: Kim Kyung-hoon / Reuters
Tóth Krisztián fehérben a román Alex Cret elleni meccsen – Fotó: Kim Kyung-hoon / Reuters

„Elég közel álltunk egymáshoz, mégis az ő fogása többször érvényesült, mint az enyém. Ez a sidóban is megmutatkozott. Megelőzött technikákkal, jogos volt a harmadik intés is, amivel elvesztettem a mérkőzést. Igazából még nem tudom, hol keressem a hibát, úgy érzem, nem voltam stresszes. Nagyon akartam azt, hogy történelmet írjak, hogy én legyek az első magyar cselgáncsozó, aki két olimpiai érmet nyer” – nyilatkozta Tóth Krisztián.

A sportoló az M4-nek azt mondta, hogy nehéz, hogy ez az egyetlen nap ne mérgezze meg az utóbbi tíz évet. „Voltam az érem másik oldalán is, akkor is nehéz volt belekezdeni az interjúba Tokióban, de sajnos most nem azon az oldalon vagyok.”

Gercsák Szabina a nők 70 kilogrammos versenyében a 32 között az ausztrál Aoife Coughlan ellen kapott ki. Gercsák két perc elteltével már két intésnél tartott, így jutottak el a hosszabbításig, amelyből 13 másodperc telt el, amikor Coughlan egy hátsó gánccsal földre vitte Gercsákot, és nyert.

„Nagyon nehéz mérkőzés volt, erre is számítottam, mert az ausztrál lánynak olyan a testalkata, ami nem túl kedvező számomra. Alacsonyan van a súlypontja, ilyen versenyzők ellen mindig nehéz egy olyan magas lánynak küzdeni, mint én vagyok. Próbáltam azt a taktikát alkalmazni, amit az első összecsapásunkon, majdnem összejött” – nyilatkozott Gercsák Szabina a mérkőzés után.

Gercsák Szabina kékben az ausztrál Coughlan elleni mérkőzésen – Fotó: Kim Kyung-hoon / Reuters
Gercsák Szabina kékben az ausztrál Coughlan elleni mérkőzésen – Fotó: Kim Kyung-hoon / Reuters

Hozzátette, nem érezte magát a legjobb formában, de ez szerinte nem is kellett volna ahhoz, hogy nyerjen. „Dobni kellett volna, mert neki az a taktikája, hogy folyamatosan megelőz. Ez most azon múlt, hogy ki kel fel jobban” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!