A szudáni himnuszt játszották le a dél-szudáni kosarasoknak az olimpián

2024. július 29. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Kínos bakiba futottak bele a párizsi olimpia szervezői vasárnap a kosárlabdatornán, ahol a C csoportban a Dél-Szudán – Puerto Rico meccs előtt, a dél-szudáni himnusz helyett tévedésből a szudánit kezdték el játszani. A szervezők elnézést kértek a hibáért, és némi technikai szünet után lejátszották a jó himnuszt is a meccs előtt.

A dél-szudáni kosarasokon elsőre is látszott, hogy valami nincs rendben, de igazán egyértelmű csak akkor lett a malőr, amikor félbeszakadt a himnusz. Ekkor azt is lehetett hallani, hogy a lelátóról többen pfújoltak, aztán az afrikai játékosokat éltették, majd azt is, hogy némi közjáték után végül sikerült elindítani a dél-szudáni himnuszt.

Az egyik dél-szudáni játékos, Majok Deng később azt mondta, tiszteletlennek érezték a dolgot, elvégre ennél nagyobb torna nincsen, és mindenki tudta, hogy Dél-Szudán játszik, szóval elképzelhetetlen, hogy elrontsák a himnuszt. Persze, mint mondta, senki sem tökéletes, tudják, hogy hiba történt, és túltették magukat a dolgon. A szervezők elnézést kértek az emberi mulasztásért, és azt közölték, hogy teljes mértékben tisztában vannak a súlyával.

Dél-Szudán 2011-ben, népszavazással vált független országgá, ezt megelőzően viszont több véres polgárháború is sújtotta, és sosem volt jó viszonya az északi kormánnyal. Párizsban nem ez volt az első szervezői hiba, a nyitóceremónián tévedésből az Észak-Koreára használt Koreai Népi Demokratikus Köztársaságként mutatták be a dél-koreai sportolókat.

A meccset egyébként Dél-Szudán nyerte meg 90-79-re, ezzel a csapat története első olimpiai meccsén sikerrel mutatkozott be. A dél-szudáni kosárlabdát nem sokan ismerik, de az NBA-ben jó karriert befutó, 2019 óta az ottani szövetséget vezető Luol Deng kemény munkájának köszönhetően néhány év alatt globálisan is tényezővé vált a csapatuk.

A válogatott legismertebb arca a több NBA-s csapatban is megfordult Wenyen Gabriel, rajta kívül ketten játszanak még az NBA fiókligájában, a még csak 17 éves Khaman Maluachnak pedig minden esélye megvan arra, hogy ledraftolják majd. A dél-szudániak játékerejét jól mutatja, hogy az olimpiát megelőző felkészülési tornán LeBron James extrája kellett ahhoz az amerikaiaknak, hogy ne kapjanak ki tőlük.

A csoportkör következő meccsén ennek a meccsnek a visszavágója jöhet majd, és természetesen megint az amerikai válogatott lesz az esélyes, pláne miután a nyitómeccsükön többek közt Durant tökéletes játékával nagyon simán, 110-84-re verték a Nikola Jokićcsal felálló szerbeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!