Vereséggel kezdte az olimpiát a magyar női vízilabda-válogatott

2024. július 27. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétgólos vereséggel kezdte a párizsi olimpia női vízilabdatornáját a magyar válogatott. A hollandok 10-8-ra nyerték az A csoport nyitómeccsét szombat délután. Kevesebb mint egy perccel a mérkőzés vége előtt még döntetlen volt az állás, a hollandok a végén jobban használták ki a ziccereiket. A magyar csapat hétfőn Kanada ellen folytatja szereplését, a csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe.

Az MTI tudósítása szerint kihagyott helyzetekkel indult a meccs, majd a hollandok büntetőből szereztek vezetést. Előnyüket egy gyorsan végigvitt támadással és egy jól kijátszott emberelőnnyel növelték háromgólosra, érkezett is a magyar időkérés. Három perc volt hátra az első negyedből, amikor Leimeter Dóra fórból szépített. A hollandok viszont gyorsan visszaállították a háromgólos különbséget, majd Szilágyi Dorottya egy újabb emberelőny kihasználásával 2-4-re módosította az állást.

A második negyedben támadásban mindkét csapat sokat hibázott, de a védelmek kiválóan teljesítettek. Közel hat percet kellett várni a játékrész első találatára, ekkora az olimpiai újonc Faragó Kamilla kapásból gyönyörűen pattintott a felső léc alá. A fiatal játékos rögtön egy szép labdaszerzéssel is jelentkezett, az ellentámadás végén kapura lőtt, amit a holland kapus védett. A hollandok ezután növelhették volna az előnyüket de Maarthe Keuning teljesen tiszta helyzetben még a kaput sem találta el.

Rybanska Natasa és a holland Lola Moolhuijzen a női vízilabda csoportmérkőzés A csoportjában, a Hollandia-Magyarország mérkőzésen, a 2024-es párizsi nyári olimpián a Vizes Központban, Saint-Denis-ben 2024. július 27-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Rybanska Natasa és a holland Lola Moolhuijzen a női vízilabda csoportmérkőzés A csoportjában, a Hollandia-Magyarország mérkőzésen, a 2024-es párizsi nyári olimpián a Vizes Központban, Saint-Denis-ben 2024. július 27-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Kihagyott magyar fórral indult a harmadik negyed, de nem kellett sokat várni az egyenlítésre, Vályi Vanda úszott meg, majd emberrel a nyakán passzírozta a labdát a hálóba (4-4). A hollandok több mint egy negyeden át tartó gólcsendjét Simone van de Kraats törte meg emberelőnyből. A magyarok két hátrányt is sikeresen kivédekeztek, aztán elöl Gurisatti Gréta értékesítette a fórt, újból kiegyenlítve ezzel. Egy kontra ítélet után ismét előnybe kerültek a hollandok, a Parkes Rebecca által kiharcolt fórt azonban Vályi egy remek labdajáratás után értékesítette. 6-6 volt ekkor az állás.

A záró negyedben az első magyar emberelőny kimaradt, a hollandok viszont egyetlen másodperc alatt belőtték a sajátjukat. A második magyar támadás végén a felső lécen csattant a labda, a túloldalon a hollandok a támadóidő vége előtt tessék-lássék módon centerbe adták a labdát, Vivian Sevenich pedig három emberrel a nyakán a hálóba csavart. Vályi a harmadik találatával gyorsan visszahozta a meccsbe a magyar csapatot, majd Szilágyi bombázott Laura Aarts szeme közé (8-8). A magyar emberelőnyt megelőzően Mihók Attila időt kért, Keszthelyi lövését azonban a kapuban álló három holland közös erővel blokkolta. A túloldalon a hollandok is fórt kaptak, az ő kapitányuk is azonnal időt kért, de a védekezés Magyari Alda vezetésével itt is tökéletes volt.

Faragót egy perccel a vége előtt visszaúszás közben kiállították, a holland kapitány a második idejét is kikérte. A hollandok ezúttal sikeresen végrehajtották az edző utasításait, az akció végén Lola Moolhuijzen talált be. A magyar válogatottnak egyetlen támadása maradt egyenlíteni: Keszthelyi lövése a kapufáról kifelé pattant, a hollandok pedig még egy üres kapus gólt dobtak a dudaszó pillanatában.

Mihók Attila: Nem szerettünk volna vesztesként kijönni a medencéből

Mihók Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi társkapitánya szerint egészen apró dolgokon múlt, hogy a magyar csapat az Európa-bajnok hollandoktól elszenvedett 10-8-as vereséggel rajtolt a párizsi olimpián. „Tudtuk, hogy ilyen meccs lesz, az elmúlt években legtöbbször mindig hasonlóan kiélezett találkozókat vívtunk a hollandokkal. Talán annyi döntött csak a végén, hogy mi a lehetőségeinkből eggyel kevesebbet tudtunk kihasználni. Nem szerettünk volna vesztesként kijönni a medencéből, a végén lőttünk egy gyönyörű gólvonalat, ez most ennyit ért” – nyilatkozta az MTI-nek a szakember.

„Nem úgy kezdtük el ezt a meccset, ahogyan szerettük volna, hamar éreztetni akartuk a hollandokkal, hogy itt ma nehéz helyzetben lesznek, de ehhez most egy jó félidőre volt szükségünk. Innentől váltak csak egy kicsit bátortalanabbá támadásban. Most így hirtelen azt gondolom, hogy a fórokból kettővel többet kellett volna belőnünk, de egyszerűen nem voltunk elég gyorsak a labdával emberelőnyben” – tette hozzá Mihók.

A mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa Vályi Vanda volt három találattal. „Ha egy ilyen ellenfél három góllal elmegy az elején, azt nagyon nehéz ledolgozni, de szerencsére az legalább bebizonyosodott most, hogy erre is képesek vagyunk. A legvégén tényleg apróságokon múltak a dolgok, bízom benne, hogy a torna későbbi szakaszában ezekből mi jövünk majd ki jobban” – tekintett előre Vályi.

Eredmény:
női vízilabdatorna, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:

  • Hollandia-Magyarország 10-8 (4-2, 0-1, 2-3, 4-2)
  • gólszerzők: Rogge 3, van de Kraats 2, van der Sloot, Joustra, Keuning, Sevenich, Moolhuijzen 1-1, illetve Vályi 3, Szilágyi 2, Leimeter, Faragó, Gurisatti 1-1
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!