Hat pontot levontak a kanadai női futballválogatottól az olimpián a drónos kémkedés miatt

2024. július 27. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

A drónos kémkedési botrány miatt 6 pontot levontak a címvédő kanadai női futballválogatottól a párizsi olimpián, három edzőjüket pedig egy-egy évre eltiltották a futballal kapcsolatos minden tevékenységtől. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) további 200 ezer svájci frankra büntette a kanadai szövetséget – írta az AP hírügynökség.

Az ügy előzménye, hogy az új-zélandi női futballválogatott játékosai a hétfői edzésükön egy fejük felett repkedő drónra lettek figyelmesek. Később kiderült, hogy a drón gazdája a kanadai csapathoz tartozó egyik segédedző, Joseph Lombardi. A történtek miatt a kanadai vezetőedzőt, Bev Priestmant a nemzeti futballszövetség már korábban felfüggesztette, és eltávolították őt az olimpiai tornáról. Helyette Andy Spence vezeti a kanadai csapatot a párizsi olimpián.

Priestman és Lombardi mellett Jasmine Mander kapott még egyéves eltiltást a FIFA-tól. A nemzetközi szövetség bírái úgy találták, hogy Priestman és két asszisztense megsértette a fair play elveit, a kanadai szövetséget pedig azért tették felelőssé, mert nem biztosították, hogy a munkatársaik betartsák a versenyszabályokat. A döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbezhetnek a kanadaiak.

A jelenleg 38 éves angol Bev Priestmant 2020-ban szerződtették a kanadai csapat edzőjének. 2021-ben olimpiai bajnoki címet nyert a kanadai válogatottal, a szerződése elvileg a 2027-es női világbajnokságig szól.

A párizsi olimpiát győzelemmel kezdték, szerdán 2-1-re győzték le a megfigyelt új-zélandiakat, de ennek a győzelemnek nem sokáig örülhettek. Vasárnap a házigazda franciákkal játszanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!