Fejjel lefelé vonták fel az olimpiai lobogót a párizsi megnyitón

2024. július 27. – 09:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az volt az egyetlen baki a párizsi olimpia megnyitóján, hogy Dél-Koreát a kommunista Észak-Koreaként mutatták be, amikor a déli sportolók küldöttsége bevonult. A zászlót is fordítva sikerült felvonni a pénteki show alatt.

Az olimpiai zászlót fordítva vonták fel, így a kontinenseket szimbolizáló, egymásba fonódó öt karika felső három karikája alulra került – írta meg a Telegraph.

A hatodik újkori olimpiára jött az ötkarikás zászló

Az ötkarikás zászlót még az újkori olimpiák atyja, Pierre de Cubertin báró tervezte meg, de első alkalommal nem ott jelent meg, hanem 1913-ban Kairóban a pán-egyiptomi játékokon. Olimpián így csak 1920-ban vonták fel először.

A fehér alapon ábrázolt öt karika különböző színeit úgy választották ki, hogy azzok lényegében a világ minden nemzeti lobogójának színét magába foglalja. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1949-es és 1950-es kiadása a színes karikákat egy-egy kontinenshez kötötte: a kék Európa, a sárga Ázsia, a vörös Amerika, a fekete Afrika, a zöld Ausztráliát és Óceániát jelentette, ám ezt az érezhetően rasszista megközelítésű értelmezés már kikerült az 1951-es évkönyvből, és nincs is rá bizonyíték, hogy Coubertin ebben az értelmezésben használta volna a színeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!