Nyolcadik lett a magyar férfi 4x100-as gyorsváltó az olimpián

2024. július 27. – 22:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám és Kós Hubert összeállítású magyar váltó 3:13.11-es idővel nyolcadik lett 4x100 méteres gyorsúszásban a párizsi olimpián. A döntőt az amerikai váltó nyerte meg az ausztrál négyes előtt, a bronzérmet az olaszok nyerték meg.

A magyar váltó a délelőtti előfutamban 3:12,96-os időt úszott, így hetedikként kerültek be a döntőbe. Ennek megfelelően a fináléban az egyes pályát kapták. A váltó kezdő embere, Németh Nándor remekül úszott a surranópályán, az első 100 méter után a harmadik helyre hozta be a magyar csapatot. Innen azonban fokozatosan csúszott vissza a csapat.

Jászó hetedikként kapta meg a képzeletbeli stafétát, Kós pedig nyolcadikként indult neki a távnak. A 200 méter hát világbajnoka sem tudott csodát tenni, a magyarok 3:13.11 perccel a nyolcadik helyen zártak.

Három évvel ezelőtt Tokióban ugyanebben a számban ötödik helyen végeztek a magyarok, Kós és Jászó helyett akkor Milák Kristóf és Bohus Richárd szerepelt az együttesben, amely 3:11.06-os országos csúcsot úszott.

Az amerikai váltó szinte végig kiemelkedett a mezőnyből a döntőben, sokáig a világcsúcs előtt is úsztak, ám ezt végül nem sikerült megdöntetniük. Az ausztrálokat viszont majdnem egy testhosszal verték. Az olaszok 36 századdal maradtak le az ezüstéremről.

„A realitás talaján kell maradnunk, ez a hatodik-nyolcadik hely volt a legreálisabb számunkra, még akkor is, ha kicsit eljátszottunk a gondolattal, hogy lehet ennél jobb. Tudtuk, hogy cserék jönnek majd a csapatokban, de mindenképpen jó volt döntőt úszni, amit nem mertem volna kijelenteni az olimpia előtt. Nekem ráadásul ez félig-meddig egy egyéni döntővel is felért, hiszen a legjobbak többsége ott volt az elején, nekem pedig önbizalmat ad, hogy ott harmadiknak tudtam bejönni” – nyilatkozta az MTI-nek Németh.

„Nagyon élveztük ezt a döntőt, végre megtapasztaltam, hogy milyen, holnap reggel pedig folytatás” – mondta Kós Hubert, aki megjegyezte, hogy vasárnap még ennél is jobb hangulat lesz az arénában, hiszen akkor úszik majd a hazaiak kedvence, Léon Marchand 400 méter vegyesen. „Százon úgy kezdtem tavaly, hogy szerettem volna bejutni a fukuokai döntőbe, akkor ez sikerült, azóta javultam, és bízom benne, hogy el tudok érni valami ilyesmi eredményt” – vetítette előre a vasárnapi 100 méter hátra vonatkozó elképzeléseit Kós.

Az élete első olimpiai döntőjében szereplő Jászó elmondta, még nem is igazán fogta fel, mi történt vele a mai napon. „Reggel azért kicsit még meg voltam szeppenve, milyen hangos az uszoda, mennyien szurkolnak. Az az úszás nem is sikerült annyira, most viszont sikerült kijavítani a hibákat” – tette hozzá Jászó, aki Kóshoz hasonlóan vasárnap 100 méter háton lesz érdekelt.

Úszás
Férfi 4x100-as gyorsváltó döntő:

  • 1. Egyesült Államok 3:09.28 perc
  • 2. Ausztrália 3:10.35
  • 3. Olaszország 3:10.70
  • 4. Kína 3:11.28
  • 5. Nagy-Britannia 3:11.61
  • 6. Kanada 3:12.18
  • 7. Németország 3:12.29
  • 8. Magyarország (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert) 3:13.11

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!