Doppingvétség miatt nem mehet az olimpiára a románok távolugrója

2024. július 25. – 11:39

Doppingvétség miatt nem mehet az olimpiára a románok távolugrója
Florentina Iusco a 28. Balkáni Fedettpályás Atlétikai Bajnokságon 2024 februárjában – Fotó: Yagiz Gurtug / Middle East Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Doppingolás miatt kétéves eltiltást kapott Florentina Iusco távolugró, így nem vehet részt a pénteken rajtoló párizsi olimpián – írta az MTI.

A 28 éves román sportoló tavaly áprilisban szolgáltatott mintájában tiltott szerre, furoszemidre bukkantak, amely az anabolikus szteroidok elfedésére alkalmas vízhajtó. Ezt követően hazája doppingellenes szövetsége úgy határozott, hogy a fedett pályán Európa-bajnoki bronzérmes atléta nem hibás, illetve gondatlan sem volt, ezért csak megrovásban részesítette Iuscót.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fellebbezett a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, amely február elsejétől kétéves eltiltást szabott ki Iuscóra, aki augusztus 6-án a női távolugrás selejtezőjében kezdte volna meg a versenyt a francia fővárosban. A versenyző eredményeit pedig tavaly április 23-ig visszamenőleg törölték.

Csalás helyett csak dogping volt?

Iusco előtt nem sokkal a lengyelek világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok kenusánál merült fel, hogy nem vehet részt az olimpián. Dorota Borowska szervezetében tiltott szert találtak. A sportoló szerint a clostebol a kutyájáról kerülhetett át a természetes tesztoszteronhoz köthető szer: „Elvittem Tadeuszt, a kutyámat az edzőtáborba. Amikor kiütéses lett a mancsa, megkértem az állatorvos ismerősömet, hogy ajánljon valamit. Megvettem a spray-t, amit ajánlott, és a rajta lévő utasításnak megfelelően bedörzsöltem vele a mancsát. Ezután megnéztem a flakont, amin rajta volt, hogy clostebolt tartalmaz” – írta Borowska, aki szerint az is jobb lenne, ha inkább elütné egy autó és amiatt nem állhatna rajthoz Párizsban, mint az, hogy doppingvétség miatt kapjon eltiltást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!