Egyre közelebb Pogačar Tour de France-győzelme, már öt perccel vezet a címvédő előtt

2024. július 19. – 17:51

Egyre közelebb Pogačar Tour de France-győzelme, már öt perccel vezet a címvédő előtt
A pöttyös trikós Jonas Vingegaard, a sárga trikós Tadej Pogačar, a háttérben a fehér trikós Remco Evenepoel és João Almeida a 2024-es Tour de France 19. szakaszán – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sárga trikós Tadej Pogačar nagy fölénnyel nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát, ezzel hatalmas lépést tett a végső siker felé – írta az MTI.

Pénteken rendezték az összetett sorsáról határozó, három kulcsfontosságú etap közül az elsőt: az Embrunból induló 144,6 kilométeres hegyi szakasz során két kiemelt kategóriás emelkedőre tekertek fel a bringások, a 4500 méter szintkülönbséget tartalmazó táv az első kategóriás Isola 2000 tetején ért véget.

Mindhárom hegyen kétezer méter fölé ment a mezőny, 2802 méteres magasságával a másodikként megmászott Cime de la Bonette az idei francia körverseny legmagasabb emelkedője volt.

Az összetett dobogósai között jelentős különbségek voltak a szakaszt megelőzően: a Giro d'Italia-győztes, duplázásra készülő szlovén Pogačar több mint három perccel vezetett a kétszeres Tour-győztes és címvédő dán Jonas Vingegaard előtt, a harmadik helyen álló belga Remco Evenepoel hátránya pedig több mint öt perc volt.

Az utolsó hegymenet elejére ötfős szökevénycsoport maradt elöl, az esélyesek négy perccel haladtak mögöttük. Az élbolyban tekerő ecuadori olimpiai bajnok, Richard Carapaz az első két hegyet bezsebelve átvette a pöttyös trikót Pogačartól. Az első csoport rövidesen több részre szakadt, az egyre közeledő esélyesek közül pedig tíz kilométeren belül indult meg Pogačar, akivel senki nem tudta tartani a lépést, Evenepoel és Vingegaard együtt, de lemaradva tekert.

A kétszeres Tour-győztes szlovén bringás sorra érte utol a szökevényeket, és idei negyedik, pályafutása 15. Tour-szakaszgyőzelmét aratta. Evenepoel nem tudta leszakítani Vingegaard-t, mindketten 1 perc 42 másodperc lemaradással értek célba. Vingegaard előtt öt, Evenepoel előtt hét perc Pogačar előnye az utolsó két szakasz előtt.

Szombaton egy újabb nehéz és hegyi befutós etap, a Nizza és Col de la Couillole közötti 132,8 kilométeres táv vár a mezőnyre. A 111. Tour de France vasárnap zárul, története során először nem Párizsban vagy annak környékén, hanem a Monaco és Nizza közötti 33,7 kilométeres egyéni időfutammal.

Eredmények:
19. szakasz, Embrun-Isola 2000, 144,6 km, hegyi befutó:

  • 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 4:04:03 óra
  • 2. Matteo Jorgenson (amerikai, Visma-Lease a Bike) 21 másodperc hátrány
  • 3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 40 mp h.
  • 4. Richard Carapaz (ecuadori, EF Education-EasyPost) 1:11 perc hátrány
  • 5. Remco Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 1:42 p h.
  • 6. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:

  • 1. Pogačar 78:49:20 óra
  • 2. Vingegaard 5:03 perc h.
  • 3. Evenepoel 7:01 p h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!