Káosz tört ki a Copa América döntőjén, szellőzőnyílásokon próbáltak bemászni a stadionba szurkolók

2024. július 15. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Káosz alakult ki a miami Hard Rock Stadionban, órákkal a Copa América döntője előtt. A meccsen Argentína és Kolumbia játszott egymással, a közösségi médiában közzétett posztokban az látszik, hogy szurkolók átugorják a biztonsági kapukat, és elfutnak a rendőrök mellett. Egy videón az látható, ahogy szurkolók a szellőzőnyílásokon másznak be a stadionba. Az így bejutók jegyeit nem ellenőrizték, a tömegben pedig nagyon kevés rendőr és biztonsági őr látható, írja a Guardian.

A hírek szerint néhányan rosszul lettek, orvosi segítségre szorultak, és vízre volt szükségük a floridai hőségben. A rendőrök végül fekete kapuk mögé szorították a tömeget, és lezárták a bejáratot.

A Guardiannek nyilatkozó szurkolók közül volt, aki arra panaszkodott, hogy nem lehetett levegőt kapni, amikor a rendőrök megpróbálták visszaszorítani a tömeget. A Miami-Dade megyei rendőrség a helyszínelés után közleményt adott ki a közösségi médiában, amelyben megemlítette, hogy „több incidens” történt a stadionnyitás előtt.

„Ezek az incidensek a stadionba bejutni próbáló szurkolók viselkedésének következményei” – áll a közleményben. „Arra kérünk mindenkit, hogy legyen türelmes, és tartsa be a tisztjeink és a Hard Rock Stadion személyzete által felállított szabályokat. Aktívan együttműködünk a Hard Rock Stadionnal, hogy biztonságos környezetet biztosítsunk minden résztvevő számára. A szabálytalan magatartást tanúsítókat kizárják a stadionból vagy letartóztatják.”

A Hard Rock Stadion is adott ki közleményt, amiben arról tájékoztattak, hogy több ezer szurkoló próbált meg jegy nélkül bejutni a meccsre.

A Copa América döntőjére több mint 65 ezer embert vártak, a stadion telt házas lett volna. Az nem világos, hogy a káosz alatt bejutott szurkolók közül kinek volt jegye a meccsre.

A tornán korábban is merültek fel szervezési problémák és biztonsági aggályok. Marcelo Bielsa, az uruguayi csapat edzője a játékosok és a kolumbiai szurkolók közötti verekedés után bírálta a torna szervezőit, Jesse Marsch kanadai edző pedig azt mondta, hogy csapatát másodosztályú állampolgárként kezelték.

Botrányos körülmények között ért véget a Copa América Kolumbia–Uruguay elődöntője is. A kolumbiaiak 1-0-s győzelmét hozó meccs lefújása után elszabadultak az indulatok a charlotte-i stadionban, előbb a pályán, majd a lelátón tört ki verekedés. A balhé odáig fajult, hogy a Liverpool uruguayi csatára, Darwin Núñez kimászott a nézők közé, és kolumbiai szurkolókat kezdett el ütlegelni. Az uruguayi csapatkapitány, José Giménez később azt nyilatkozta, azért mentek a tömegbe, hogy megvédjék a családtagjaikat. Végül több mint tíz percbe telt, mire a rendőrség a helyszínre érkezett, és helyreállította a rendet.

A szervezési és biztonsági káosz azért is kellemetlen, mert a 2026-os futball-világbajnokságot az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban fogják megrendezni. Arról korábban írtunk már, milyen logisztikai őrület várható, milyen éghajlati (magaslati) kihívásoknak kell megfelelniük a résztvevőknek 40 napon át.

A meccs végül egyórás csúszással kezdődött el, írja az AP, és hosszabbítás után 1–0-ra nyertek az argentinok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!