Erre senki nem számított: kettős Mercedes-győzelem a Brit Nagydíj időmérőjén, három brit az élen

2024. július 6. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Rendesen megkavarta az eső a Brit Nagydíj időmérőjét szombaton. A megszokott módon három szakaszra osztott időmérő vizes pályán, de még nem eső mellett indult, a pilóták viszont így is átmeneti esőgumi mellett döntöttek az elején. Nagyjából 10 perc után kezdtek bevállalósak lenni a versenyzők, elsőként a ferraris Charles Leclerc ment ki száraz pályára való slick gumikon, majd a többiek is követték.

Azt, hogy ez korai volt, Sergio Pérez kicsúszása bizonyította, a mexikói versenyző a sóderágyban állt meg, emiatt meg is kellett szakítani az időmérőt egy hosszabb időre. Mire újra folytatódhatott a kvalifikáció (ekkor még hét és fél perc volt az első harmadból), egyre fenyegetőbbé vált az eső közeledte, így egymás mellett az idővel is versenyeznie kellett mindenkinek, hiszen extrán sietőssé vált, hogy mindenkinek jó mért ideje legyen, mielőtt leszakad az ég.

A versenyt végül az eső nyerte, a vártnál korábban érte el a silverstone-i pályát, ami miatt a legvégén több pilóta is a pályán kívülre került az első kanyarban. Köztük volt Max Verstappen is, aki később, a hangyányit mérséklődő esőben javítani tudott, de így is csak a 11. legjobb idővel ment tovább. Az esős, folyamatosan változó körülmények között a két Mercedes volt a leggyorsabb, őket a két Ferrari követte, majd kicsit felborultak az erőviszonyok, a top 10-be került még Oscar Piastri, Cunoda Juki, Alex Albon, Csou Kuan-jü, Fernando Alonso és Daniel Ricciardo is. Pérez mellett Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Esteban Ocon és Pierre Gasly estek még ki. Gaslynak persze nagyjából mindegy volt az időmérő, hiszen az idei ötödik motort megkapva garantálta, hogy csak a mezőny végéről indulhat a vasárnapi futamon.

Az időmérő második harmadára nemcsak, hogy teljesen elállt az eső, de még a nap is kisütött, így folyamatosan javuló pályán mehetett a maradék 15 pilóta. A folyamatosan javuló körülmények között pedig világossá vált, hogy Verstappen sóderágyba csúszása kívülről láthatatlan, de jelentősebb károkat okozott a Red Bull a leszorítóerőt tekintve olyan fontos padlólemezén. A háromszoros világbajnoknak ezért az utolsó másodpercekben kellett kiesőhelyről javítania, de így is csak a hatodik helyre tudott felugrani. Eközben a hazai közönség előtt versenyző Lando Norris és George Russell párosa volt a leggyorsabb, az öt kiesőhelyre pedig meglepetésre Leclerc, Logan Sargeant, Cunoda, Csou és Ricciardo kerültek.

A mindenről döntő harmadik harmadban, az első mért körök után Russell, Norris, Hamilton, Piastri volt a sorrend az élen, vagyis Mercedes-McLaren sorminta jött. Verstappen csak az ötödik helyen következett, majd meglepetésre Carlos Sainz Ferrariját előzve Nico Hülkenberg volt a hatodik. Russell és Norris között mindössze 6 ezredmásodperc volt ekkor.

Másodikra érdekes módon mindenki lassabb időt ment az első szektorban, utána viszont beindult a gyorsulás, olyannyira, hogy a két Mercedes került az élre, mögöttük Norris maradt, vagyis a Brit Nagydíj történelme során először három brit indulhat majd az első három helyről. Verstappen felugrott a negyedik helyre, az ötödik helyet Piastri szerezte meg, a hatodikat pedig Hülkenberg tudta megtartani. A top 10-et Sainz, Lance Stroll, Albon és Alonso zárták.

A futam magyar idő szerint 16.00-kor rajtol vasárnap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!