Rossit megerősítették a posztján, de hogy lesz ebből vb-szereplés?

2024. július 4. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hat nappal azután, hogy Marco Rossi Németországban sajtótájékoztatót tartott a magyar válogatott Európa-bajnoki kiesése után, és elmondta, hogy nem élvezte egy pillanatát sem a tornának, az MLSZ és a kapitány is megnyugtatott mindenkit, marad a válogatott élén.

„A következő feladat a Nemzetek Ligája őszi küzdelmeinek, majd pedig a vb-selejtező sorozatnak a sikeres megvívása, melyeket az MLSZ és az elnökség maximális támogatása mellett Marco Rossi szövetségi kapitány irányít majd”

jelentette ki Csányi Sándor.

A Nemzetek Ligája-sorozat annyira közel van, hogy már szeptember hetedikén pályára lép a csapat Düsseldorfban Németországgal szemben, három napra rá pedig Bosznia érkezik a Puskás Arénába (az Eb-negyeddöntős Hollandia van még a csoportunkban). A németek pénteken játsszanak az Eb-n a spanyolokkal, ha nyernek, már biztos érmesek, ha viszont veszítenek, csalódás után kezdenek az NL-ben. Bármelyik verzió is jön be, az biztos, hogy kísérletezniük kell, hogy ki kapja meg Kroos helyét a középpályán, hol lehet és kell módosítani a csapaton a vb-ig.

A tét számunkra elég nagy a Nemzetek Ligájában, a magyar válogatott ugyanis Európa 16 legjobb csapata között van, ennek megfelelően az A divízióban lép pályára, és az NL-ből négy nemzet kap még egy esélyt pótvizsgára, ha nem sikerül kijutnia a selejtezőcsoportjából a vb-re. Legutóbb csak ketten csatlakozhattak így, most négyen.

Hogy lehet a vb-re kijutni?

A vb-selejtezők sorsolását decemberben tartják, a világranglistás helyezések alapján szedik szét az 54 európai országot (Oroszország jelenlétével nem kell számolni). Tizenkét csoportot alakítanak ki, ahonnan az elsők automatikusan biztosítják a helyüket a világbajnokságon. A tizenkét másodikhoz csatlakozik majd az NL-sorozat azon négy csapata, amelyeket legjobban rangsorolták.

Mivel Magyarország az A divízióban van, ha megelőzi a csoportjában Boszniát, már ott lehet a rájátszásban, ha egyenes ágon nem jut ki. A playoffban részt vevő tizenhat csapatot négy négyes csoportra bontják, az egymeccses elődöntő és az egymeccses döntő győztese váltja meg a jegyét a vb-re, így lesz végül ott 16 európai csapat az emelt létszámú vb-n. Vagyis nagyon is fontos a presztízs mellett is, hogy az A divízióban jól szerepeljen Rossi csapata.

A vb-sorsolást egyébként a második kalapból várná a jelenlegi helyezések szerint a válogatott – a világranglistás pozíciók alapján tagolják a mezőnyt –, és az első kalap elérésére minimális esélyünk van. De a második kalap is azt jelenti, hogy a törökökkel, vagy a szerbekkel, románokkal vagyunk együtt, így a selejtezőben nem futhatunk össze velük (bár Románia még átcsúszhat a harmadikba). Viszont kaphatjuk ellenfélnek a harmadik kalapból a grúz, a szlovén, vagy az albán csapatot, és velük szemben nagyon kiélezett küzdelemre van kilátás. Sőt, a negyedik kalapban is lehetnek kellemetlen riválisok, különösen idegenben, elég csak Feröerre vagy Koszovóra gondolni.

A jelen állás szerinti kalapok:

Első: Franciaország, Belgium, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Horvátország, Olaszország, Németország, Svájc, Dánia, Ausztria

Második: Ukrajna, Lengyelország, Törökország, Magyarország, Svédország, Wales, Szerbia, Csehország, Skócia, Norvégia, Görögország, Románia

Harmadik: Szlovákia, Szlovénia, Írország, Grúzia, Finnország, Albánia, Izland, Macedónia, Montenegró, Észak-Írország, Bosznia, Izrael

Negyedik: Bulgária, Luxemburg, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Koszovó, Azerbajdzsán, Észtország, Ciprus, Litvánia, Lettország, Feröer

Ötödik: Moldova, Andorra, Málta, Gibraltár, Liechtenstein, San Marino

A vb-selejtezők 2025 márciusában kezdődnek és novemberig tartanak, majd a 16 csapatos playoffot 2026 márciusában bonyolítják le – itt nyilván kiemelten fontos lesz, hogy ki játszhat hazai pályán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!