Pogačar lesújtott a Tour de France-on

2024. július 2. – 18:11

Pogačar lesújtott a Tour de France-on
Tadej Pogačar a Galibier lejtmenetében – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tadej Pogačar egy kemény hegymenettel és egy még lenyűgözőbb lejtőzéssel megnyerte a Tour de France negyedik szakaszát, és összetettben is jelentős előnyt harcolt ki.

Ezen a Touron nem kellett sokáig várni az ikonikus hegyekre, mindjárt a negyedik etapon az Alpok hágóira kellett feltekernie a mezőnynek, köztük a 2627 méter magas, legendás Galibier-re, míg bemelegítésnek ott volt a 2037 méteres Sestriere, ahová közel 40 kilométeres kaptató vezetett fel.

Az összetett menőknek kiváló lehetőséget nyújtott a Galibier előny szerzésére, már csak azért is, mert 8-5-3 bónusz másodpercet osztottak a tetején az első három áthaladónak, és az utána következő lejtmenet is alkalmas volt támadásra.

Pogačar csapata, az UAE határozott tervekkel érkezett meg a szakasz ezen pontjára, magukhoz ragadták a kezdeményezést, és alaposan megdolgozták a mezőnyt. Az emelkedőn sorra szakadtak le az elvileg jó hegyimenőnek számító bringások is. Lemaradt Simon Yates (Jayco-AlUla), a sárga trikós Richard Carapaz (EF) és Alekszander Vlaszov (Red Bull-Bora-Hansgrohe) és a csúcstól 4,5 kilométerre már a címvédő Jonas Vingegaard is egyedül maradt csapatából, a Vismából.

A Galibier tetejétől 800 méterre robbantott aztán Pogačar, és a tempóváltásra csak Vingegaard tudott reagálni, ő is csak üggyel-bajjal követte a szlovént. A félelmetes dinamikával haladó Pogačar 8 másodperccel hamarabb is bukott át a hegyen. A lejtmenet elején a címvédő még tartotta a tempót, de a lankásabb, tekerősebb részen már egyértelműen hátrányban volt, fáradni is látszott Vingegaard.

Mögöttük a korábban szétszakadt sorból kezdték összegyűjteni egymást az emberek, Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), Juan Ayuso (UAE), Primož Roglič (Red Bull), Carlos Rodríguez (Ineos-Grenadiers) csatázhatott a második helyért, mert Pogačarhoz nem tudtak érdemben közelíteni. A szlovén végül 35 másodperccel nyerte meg a szakaszt, másodikként Evenpoel sprintelt be a célba, a harmadik helyet Ayuso vitte el.

Pogačar az időjóváírásoknak is köszönhetően 45 másodperccel vezet az összetettben Evenepoel előtt, Vingegaard 50 másodpercre van az első helytől. Mindenki más több mint egy percre van a sárga trikóstól, aki valószínűleg nem is számolt ilyen kényelmes előnnyel már a negyedik szakasz után.

Frissítés: A cikk korábbi verziójában az szerepelt, hogy a Galibier az idei kiadás legmagasabb pontja, de az majd csak a 19. szakaszon megmászandó Col de la Bonette lesz a maga 2802 méterével. A tévedés oka az Henri Desgrange-díj volt, amit általában a legmagasabb hegyeken lehet megszerezni, kivéve akkor, ha a Galibier is a programban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!