Mégis lesznek légkondik a párizsi olimpiai faluban

2024. július 2. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Párizs nagy tervekkel vágott neki az idei olimpiának, ami az első olyan lehet, ahol a szervezők igyekeznek minél környezettudatosabbak lenni. Ennek részeként az olimpiai falut úgy tervezték, hogy minél kisebb legyen a karbonkibocsátása, vagyis az Észak-Párizsban felhúzott épületkomplexumban nincs egyáltalán légkondicionálás. Vagyis ez volt az eredeti terv, de most a France24 szerint mégis vészmegoldásra kényszerültek a szervezők.

A külvárosban épült központot eredetileg geotermikus hűtőrendszerrel látták el, ami a vízből kiszivattyúzott hidegvíz használatával hűti a sportolók lakhelyét, de sok olimpiai csapat nem bízik a technológiában. Sokan attól tartanak, hogy a természetes hűtés nem lesz elég, az atléták nem tudnak majd rendesen aludni, pláne, ha ismét olyan hőhullámok lesznek, mint az elmúlt években Párizsban.

Végül a szervezők megegyeztek abban, hogy igény esetén mégis lehet mobil légkondit beszerelni majd a szobákba, de ezeknek a költségét a nemzeti sportszövetségeknek kell fedezni. Végül összesen 2500 gépet rendeltek a 7 ezer szobából álló épületkomplexumba, ahol a természetes hűtéssel hat fokkal tudnak hidegebbet csinálni, mint amit kívül mérnek.

Anne Hidalgo párizsi polgármester egyébként még 2023-ban leszögezte, hogy szó sem lehet mobil légkondik használatáról az olimpia idején. A hírek szerint a legnagyobb nyomást az amerikaiak helyezték a szervezőkre a szerintük nem megfelelő légkondicionálás miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!