Szijjártó: Hatalmas magyar siker, hogy május 19. a fair play világnapja lett

2024. július 2. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

„A mai nap egy hatalmas magyar sikerrel indult New Yorkban, ráadásul az olimpia évében! Az éjjeli órákban ugyanis az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával elfogadta azt a magyar kezdeményezésű határozatot, amely május 19-ét a Fair Play Világnapjává nyilvánítja” – posztolta a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel.

Szijjártó szerint Magyarországnak sikerült egy globális koalíciót létrehoznia, ami azért óriási siker, mert „mi még emlékszünk az olimpia béketeremtő, senki által nem vitatott szerepére, emlékszünk arra, hogy egymással hadban álló országok sportolói borulnak egymás nyakába a küzdőtéren vagy a pályán egy-egy mérkőzés után”.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a magyar kezdeményezéshez 92 tagállam csatlakozott társszerzőként, ezért szerinte az óriási magyar siker.

„Alig három héttel a XXXIII. nyári olimpiai játékok előtt nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen. Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik” – írta.

A külgazdasági és külügyminiszter többször is kiállt már azért, hogy minden állam részt vehessen az olimpián, legutóbb például áprilisban szólalt fel az oroszok kitiltása ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!