Németország 92. perces góllal mentette meg a csoportelsőséget

2024. június 23. – 23:24

Németország 92. perces góllal mentette meg a csoportelsőséget
A svájci Dan Ndoye gólja Németország ellen a futball-Európa-bajnokságon – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A sokáig egygólos hátrányban játszó Németország a 92. percben egyenlített Svájc ellen, és ezzel az A csoport győztese lett a futball-Európa-bajnokságon.

Az már az előző két fordulóban eldőlt, hogy két győzelmével Németország a legjobb 16 között folytathatja a tornát, így számára már csak a csoportelsőség volt a tét, amit egy döntetlennel is elérhetett. A négypontos Svájc is a legjobb 16 között érezhette már magát, de hogy ne kelljen számolgatnia és a többi csoport eredményeit figyelnie, egy pontra neki is szüksége volt.

A németeknek talán kedvezőbb lett volna csoportmásodikként folytatni a tornát, de Julian Nagelsmann szövetségi kapitány azt mondta, sosem kérné arra a csapatát, hogy veszítsenek. Ezt a szándékot erősítette meg az is, hogy ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint az előző két meccsen. A svájciak két helyen változottak, először került a kezdőbe a magyarok ellen gólt szerző csatár, Breel Embolo is.

Németország agresszíven kezdte a meccset, először Ilkay Gündogant kellett megállítani, majd szögletből Kai Havertz tudott kapura fejelni, Yann Sommer kapust persze nem tudta meglepni. A németek uralták a játékot, de a megszokottnál talán kevesebb kockázatot vállaltak fel. Így is voltak helyzeteik, majd a 17. percben Andrich távolról be is talált a kapuba. Szép lövés volt, de videózás közben kiderült, hogy Musiala már legyalult egy svájcit a gól előkészítése közben, így nem adták meg a gólt.

A német fölény ellenére Svájc szerezte meg a vezetést a 28. percben. Rieder szerzett labdát a német térfélen, majd Ndoyehoz passzolt. Tőle visszakerült Riederhez, majd végül Freuler adott be balról a közben középre száguldó Ndoyénak, aki közelről a kapuba lőtt. A támadó egy perccel később kis híján megszerezte második válogatott gólját is. Egy jó indításra csapott le a védelem mögé kerülve, és még balra sodródva is veszélyes lövést adott le éles szögből.

A svájciak jól felépítették a védelmüket, de a félidő végén még Jamal Musiala meg tudta keverni a védőket, és a tisztán érkező Haverthez passzolt. A lövés már nem volt ilyen jó, a léc fölé ment, így 1-0-val zárult a félidő.

A második félidőben Németország kezdett veszélyesebben, az 50. percben Musiala kapott nagyszerű kiugratást, a védelem mögé kerülve lőtt kicsit jobbra kisodródva. Jól eltalálta a labdát, de Sommer most is a helyén volt. Nagelsmann csapat egyértelműen uralta a játékot, a 70. percben a bevetődő Akanjiban akadt el Kimmich kísérlete, majd a svájciaknál a csereként beállt Duahnak volt még egy erőtlen lövése, majd a sokasodó német helyzetek között a svájci csapatkapitány Xhaka dönthette volna el a meccset. A 88. percben leadott távoli lövését viszont Manuel Neuer kapus bravúrral védte.

Ezután a német cserék nagy pillanata következett. A 92. percben Raum ívelte be nagyszerűen a labdát, amit a legmagasabbra ugró Füllkrug fejelt a kapuba. A németek egyenlítettek, és Svájcnak már nem volt ideje válaszolni. Németország hét ponttal csoportelső lett, míg Svájc öt ponttal a második helyen jutott a legjobb 16 közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!