Minden idők legeredményesebb úszó-Eb-jét zárták a magyarok

2024. június 23. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Késely Ajna és Kós Hubert is aranyérmet nyert a belgrádi úszó-Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján – írja az MTI. Eddig a legtöbb aranyérmet, 10-et a 2016-os Eb-n szerezte a magyar küldöttség, a legtöbb érmet, 26-ot pedig 2012-ben. Most mindkét rekord megdőlt: Belgrádból összesen 31 érmet, köztük 12 aranyat hoztak el a magyar versenyzők. Ezzel az idei Eb-n az éremtáblázat élén végzett Magyarország, jócskán előzve a mezőnyt: a második legtöbb arany 7 volt (Spanyolország), a második legtöbb érem 20 (Görögország és Olaszország).

A 22 éves Késely Ajna 400 méter gyorson lett Európa-bajnok. A néhány napja már 800 méteren is aranyérmes – ezzel élete első egyéni felnőtt aranyát bezsebelő – magyar versenyző a második idővel (4:14.13 perc) várta a finálét. 300 méternél érte be a cseh Barbora Seemanovát, a hajrában pedig már nem is engedte maga elé riválisát és 4:06.56 perces idővel nyert.

„Az edzőm, Kovács Ottó azt mondta a döntő előtt, hogy a jelenlegi fizikai állapotomban olyan 4:08-as időre lehetek képes, de ha fejben rendben lesznek a dolgok, akkor lehet jobb. Szerencsére kétszáz méter körül láttam, hogy Seemanova lassul, én pedig jó erőben éreztem magam, így sikerült felzárkóznom. Ráadásul jól jött ki, hogy éppen a jobb oldalamon úszott, mivel én arra tudom gyorsabban venni a levegőt. Nagyon boldog vagyok, hogy a végén a hajrá is sikerült” – nyilatkozta Késely a vegyes zónában.

Kós Hubert címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter vegyesen, Török Dominik egyéni csúccsal negyedikként zárt. A 200 méter hát világbajnoka az előfutamban, majd a középdöntőben is idei legjobbjával zárt, másodikként (1:58.12 perc) várta a finálét, míg Török egyéni csúcsát (1:59.02) megközelítve a negyedik helyen (1:59.07) készült a rajtra. A fináléban az Egyesült Államokban, a legendás Bob Bowman irányításával készülő Kós mellen tetemes, majd egy másodperces hátrányba került izraeli riválisával szemben, azonban az utolsó 50 méteren gyorson óriási hajrával fordított és 1:57.21-es idővel nyert.

A női 4×100 méteres vegyesváltó ezüstérmet nyert, a férfi váltó pedig a negyedik helyen végzett. A nőknél a Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású négyes 4:01.50 perces országos csúccsal lett második, és a 2017-es budapesti világbajnokságon Burián Katalin, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra által felállított 4:03.08-as rekordját adta át a múltnak. A férfiaknál a Jászó Ádám, Sós Dániel, Kós Hubert, Szabó Szebasztián összeállítású négyes 3:35.05 perces idővel negyedikként zárt.

Kapás Boglárka bronzérmet nyert, Jakabos Zsuzsanna pedig negyedik lett 200 méter pillangón. A 35 éves Jakabos a szombati előfutamban mindössze egy tizedre volt, hogy kijusson a hatodik olimpiájára, a középfutamban azonban némiképpen távolabb került a 2:08.43 perces ötkarikás szinttől. Azonban így is a harmadik idővel (2:09.42) várta a finálét, míg a szám 2019-es világbajnoka és jelenlegi egyetlen olimpiai szintese, Kapás másodikként (2:09.35) készült. Jakabosnak ezúttal elfogyott az ereje, nem volt esélye az olimpiai szintre, 2:10.26 perccel a negyedik lett, eközben viszont Kapás óriási hajrával, úgy, hogy féltávnál csak hetedik volt, 2:08.22-vel bejött harmadiknak, hét századra volt az ezüsttől.

„Nem gondoltam volna, hogy harcban leszek a végén az aranyért, de ez egy nagyon jó jel az olimpia előtt. Ezzel az idővel viszont szerintem még nem lehet döntőbe jutni Párizsba, szóval még faragnom kell, de most legalább látom, hol tartok” – nyilatkozta Kapás, aki elárulta, közvetlenül a finálé előtt megtudta, hogy férje, Telegdy Ádám utazhat Párizsba, Kovács Benedeknek ugyanis a római Sette Collin nem sikerült őt megelőzni a hazai rangsorban 200 méter háton. „Ettől nagyon megnyugodtam és felszabadultam, szerintem ezért is lett ez ilyen jó.”

Sárkány Zalán bronzérmet nyert 1500 méter gyorson. A szám másik magyarja, Gálicz László ötödik lett. Ezt a döntőt eredetileg szombaton rendezték volna, de akkor a hatalmas vihar miatt nem engedték elrajtolni a mezőnyt a leghosszabb medencés versenyre. Sárkány, a szám olimpiai indulója 15:06.67 perces idővel csapott célba, Gálicz 15.23.48-cal lett ötödik.

Jászó Ádám hatodik lett 100 méter háton, Szabó Szebasztián a hetedik helyen végzett 50 méter gyorson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!