Öt érmet is nyertek a magyarok az úszó-Eb-n, Késely Ajna Európa-bajnok

2024. június 18. – 23:03

Öt érmet is nyertek a magyarok az úszó-Eb-n, Késely Ajna Európa-bajnok
A győztes Késely Ajna a célban a női 800 méteres gyorsúszás döntőjében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 18-án – Fotó: Derencsényi István / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Több magyar versenyző is érmet nyert kedden a a belgrádi úszó Európa-bajnokságon – írja az MTI.

Megvan az első arany

Késely Ajna aranyérmet szerzett 800 méter gyorson. A 22 éves versenyző nagyjából a táv feléig csak utazott a mezőnnyel, utána viszont könnyedén lépett el, és 8:29.96 perccel, több mint három és fél másodperces előnnyel csapott a célba. Ezzel pályafutása első Európa-bajnoki címét szerezte, egyúttal a magyar küldöttség első aranyát ezen az Eb-n.

„Az edzőm, Kovács Ottó pontosan ilyen időt várt tőlem, a tervem nagyjából ez volt, de talán még egy kicsit korábban is indultam el, mert éreztem magamban az erőt, ez volt a papírforma. Nagyon akartam már ezt az egyéni aranyérmet, amit Ottó bának küldök, és szeretném megemlíteni Turi Györgyöt, akinek nagyon sok munkája van bennem, az állóképesség onnan is jön” – nyilatkozta Késely.

A szám másik magyar döntőse, Kapás Boglárka 8:40.33 perccel a hetedik lett. Kapás Boglárka sírva érkezett a vegyes zónába, mint elmondta, alapvetően magát a számot búcsúztatja, hiszen hosszú évekig erre készült, a 2016-os riói olimpián ebben volt bronzérmes, és most utoljára úszta le, mivel az olimpiát követően befejezi pályafutását.

Egy számban két magyar dobogós

Molnár Dóra ezüst-, Szabó-Feltóthy Eszter bronzérmet nyert 200 méter háton. A két magyar döntős – aki a hétfői előfutamban biztosította olimpiai csapattagságát – a két legjobb idővel várta a kedd délutáni program első fináléját. Kettejük közül a 17 éves Molnár kezdett jobban, féltávnál a harmadik volt, míg Szabó-Feltóthy hatodikként fordult. Molnár 150-nél már elsőnek érintette a falat, a dobogóért óriási csata zajlott, a portugál versenyzőnek viszont jobban jött ki a fal, így hét századdal megelőzte a magyart, mindeközben pedig Szabó-Feltóthy bejött a harmadik helyre. Molnár az eddigi egyéni legjobbjából (2:09.34) bőven lefaragva, 2:09.02-es idővel zárt, míg Szabó-Feltóthy 2:09.21-gyel ért célba.

„Nagyon boldog vagyok, mert 2022 óta először tudtam egyéni csúcsot úszni. Az arany nem jött össze, de én inkább az időre mentem, amire nagyon büszke vagyok. A tegnapi nap nagy megkönnyebbülést jelentett” – mondta Molnár. Szabó-Feltóthy azt mondta, nagyon figyelnir kellett az elején arra, hogy ne vigye el őt a hév, ezért is maradt le kicsit a többiektől, hiszen neki az egyenletes, hosszú tempójú úszás az erőssége, ami itt ki is jött. Hozzátette, a végén a hajrája jól sikerült, ez pedig egy jó előjel az olimpiai felkészülés közepén.

Kettős kizárás után lett harmadik a váltó

A Kós Hubert, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállítású 4×100 méteres vegyes vegyesváltó bronzérmet nyert. A magyar csapat 3:48.79-es idővel ötödikként csapot célba, azonban a lengyel és a görög stafétát kizárták szabálytalan váltás miatt, így lépett fel dobogós helyre a négyes.

100 méter gyorson Pádár Nikolett bronzérmet nyert, Ábrahám Minna pedig nyolcadik lett. A hétfői elődöntőből mindkét 18 éves magyar egyéni csúccsal jutott tovább, Pádár a második (54.17), Ábrahám a hetedik (54.90) idővel várta a finálét. A döntőben nem tudtak az idejükön tovább javítani, de Pádár óriási csatában megszerezte első felnőtt egyéni érmét nagy medencében, míg Ábrahám nyolcadikként végzett az első döntőjében.

„Az első tempótól kezdve próbáltam végig magamra figyelni, ami be is vált. Nagyon örülök az időnek is, nem gondoltam volna, hogy százon lesz meg az első érmem, ez pedig nagyon jó előjel a kétszáz előtt. Jó formában érzem magam, most valahogy minden összeáll” – mondta Pádár. „Nagyon jól éreztem magam az első döntőmben, de azt még azért meg kell tanulnom, hogy kell háromszor egymás után kiúsznom magam. Örülök, hogy sikerült bekerülnöm a döntőbe, összesítésben a tizenharmadik idő volt az enyém az Eb előtt, így nagyon elégedett vagyok” – mondta Ábrahám.

Szabó Szebasztián az ötödik helyen végzett 50 méter pillangón. A szám 2021-es Európa-bajnoka – aki a párizsi olimpiára készül 50 méter gyorson – 23.32 másodperccel, az ukrán Vlagyiszlav Buhovval holtversenyben ért célba.

Milák olimpiai szintidőt úszott, de nem ő volt a leggyorsabb magyar

Milák Kristóf olimpiai szintes időt úszott 100 méter gyorson. A szám 2022-es Eb-ezüstérmese 48.26 másodperccel teljesítette a párizsi induláshoz szükséges kritériumot (48.34).

A szám másik magyar versenyzője, a februárban, Dohában világbajnoki bronzérmes Németh Nándor – aki első magyarként állt világbajnokságon dobogón 100 méter gyorson, és akinek már korábban megvolt a szintje – még ennél is jobb eredménnyel, 48.05 másodperccel végzett a második előfutamban. Csak a románok sztárja, David Popovici előzte őt meg. Övé lett összesítésben a harmadik, Miláké pedig a negyedik idő.

„Láttam, hogy az amerikai válogatón most milyen időket úszott az első kettő, 47 elejét mentek, szóval úgy éreztem, kicsit fel kell kötnöm nekem is a gatyát öt héttel az olimpia előtt. Szeretnék holnap ebből egy kicsit még lefaragni, a második ötven kifejezetten biztató volt, szerintem egy nagyon jó harc lesz majd az aranyéremért” – mondta Németh, aki megjegyezte, az edzések az elmúlt időszakban nem mentek neki jól, ezért kicsit értetlenül áll az Eb-n mutatott jó formája előtt. A BVSC versenyzője hétfőn a váltóban úszott olimpiai szintes időt 200 méter gyorson, de azt már jelezte, hogy ezt a távot nem vállalja Párizsban.

Milák ezúttal sem állt a sajtó rendelkezésére.

Női 50 méter pillangón Komoróczy Lora délelőtti egyéni csúcsából (26.86) további három századot le tudott faragni, ez összesítésben a 15. helyre volt elég, így nem jutott a döntőbe.

Férfi 200 méter háton az utolsó három alkalommal csap össze egymással az Eb-n Telegdy Ádám és Kovács Benedek, a hazai olimpiai rangsor második és harmadik helyezettje. A Tokióban ötödik Telegdy jelenleg 28 századdal előzi meg Kovácsot (1:55.57 és 1:55.85) a párizsi versenyfutásban, amelynek éllovasa, a 2023-ban Fukuokában világbajnok Kós Hubert ebben a számban nem állt rajthoz. Elsőként Kovács ugrott medencébe, 1:57.99-cel a futam másodikjaként jutott a fináléba, a második előfutamban Telegdy 1:57.12-vel összesítésben a negyedik idővel ment tovább. „Ez nem volt még egy százszázalékos úszás, arra majd holnap lesz szükség. Szeretném az elejét jobban elkezdeni” – mondta a tokiói olimpián ötödik Telegdy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!