Valter Attila az utolsó métereken, kicentizve nyerte meg a kerékpáros ob-t

2024. június 23. – 18:35

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka sorozatban ötödször, Valter Attila harmadszor nyerte meg az országúti kerékpáros országos bajnokságot.

Tavaly Valter egy hosszú szökés után nyerte meg az ob-t, most viszont csak az utolsó métereken került az élre a pannonhalmai apátsághoz felvezető meredeken. A hosszú hajrát nyitó Fetter Eriket (Polti-Kometa) előzte meg.

A 170 kilométeres versenyt ezúttal is Pannonhalmán és környékén és rendezték, 9 nagyobb kör után 3,5 kört kellett teljesíteni Pannonhalmán belül. Ezen a kisebb körön volt egy 1,5 kilométeres meredek szakasz, ami alkalmat adott a különbségek kialakítására. Az utolsó két rövidebb körre fordulva az esélyesek befogták a korábban kétperces előnyt összeszedő szökevényeket, és megkezdődött a szelekció. Az utolsó előtti körben Valter a síkon is akciózott, de nem tudott tartós előnyhöz jutni. Az emelkedő tetején viszont már csak négyen voltak együtt. Négy nemzetközi szinten is jegyzett bringás, Valter (Visma-Lease a Bike), Dina Márton (ATT-Insvestments), a szerdán időfutam-bajnokságot nyerő Peák Barnabás (Adria Mobil) és Fetter tekertek az élen.

Valter a síkon újra megpróbálta otthagyni az ellenfeleit, de a ritmusváltását ezúttal is át tudták venni a többiek. Az emelkedő nagy részét még együtt tették meg, de fokozatosan nőtt a tempó. Peák szakadt le először, majd Fetter hosszú hajrája Dinának is sok volt. Valter is megúszott néhány méterre, de az utolsó 150 méterre összekapta magát, és nagy hajrát indított. Centiről centire közelített, majd az utolsó két méteren tudta megelőzni Fettert.

Valter az M4 Sportnak győzelme után azt nyilatkozta, hogy keserédes számára ez a győzelem, mert Fetterrel a legjobb barátok a mezőnyben, és ő is megérdemelte volna a bajnoki címet. Valter arról is beszélt, hogy a háta mögött lévő 54 versenynap kimerítette, testben és fejben is fáradt, ma sem volt igazán jó napja, de a végére fel tudta szívni magát. Most egy pihenőidőszak következik neki, aztán az olimpiára készül, ahol augusztus 3-én indul a mezőnyversenyben.

Valter Attila tavalyi szezonjáról és profi kerékpársport szépségeiről és nehézségeiről forgatott filmünk itt nézhető meg:

A nőknél Vas Blanka volt az abszolút favorit, és igazolta is, hogy jó formában van. Zsankó Petrával egy darabig különversenyt vívtak, jó tempót mentek együtt, de végül őt is megverte egy perccel a 91,2 kilométeres távon.

Vas a női Giro d'Italiára és az olimpiára készül, utóbbin hegyikerékpárban is versenyzik majd. A tokiói olimpián ebben a számban negyedik volt. Vas azt nyilatkozta, hogy számára fontos a magyar bajnoki trikó, mert az viselve mindenki felismeri a mezőnyben és a tévéközvetítésekben is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!