Van már biztos kieső, vannak biztos továbbjutók, de az utolsó csoportkör sok izgalmat tartogat

2024. június 23. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő szerdán lesz vége a csoportkörnek a 2024-es futball-Európa-bajnokságon. Egyelőre még rengeteg módon alakulhatnak a továbbjutások, de az biztos, hogy a spanyolok, a németek és a portugálok ott lesznek a legjobb 16 között, a lengyelek pedig el fognak búcsúzni az Eb-től a jövő keddi, franciák elleni csoportmeccsük után. Ugyan a lengyelek mellett egyelőre csak a magyarok nem szereztek pontot a tornán, Szoboszlaiék még továbbjuthatnak, de ehhez muszáj győzniük. A német Kicker oldalán lehet számolgatni, hogy adott eredmények mellett hogyan is fog alakulni a következő hetekben az Európa-bajnokság.

Az A csoportból Németország biztosan továbbjut, az első két hely valamelyikén, ráadásul csak annyit kell csinálnia a csoportelsőségért, hogy nem kap ki az utolsó csoportmeccsen Svájctól. Svájc viszont akár még meg is nyerheti a csoportot, amennyiben legyőzi Németországot az utolsó meccsen. Skócia még továbbjuthat, ha legyőzi Magyarországot, Svájcot pedig megverik a németek, de ennél a kimenetelnél elsősorban a gólkülönbség sokat fog számítani majd. Magyarországnak kizárólag akkor van esélye a továbbjutásra, ha nyernek a skótok ellen, de emellett fontosak lesznek majd a más csoportokban játszott meccsek eredményei is, kedden eldőlhet, hogy továbbjut-e Marco Rossi csapata.

A B csoport első helyéről kirobbanthatatlan Spanyolország, ők ebből a pozícióból már biztosan továbbjutnak a legjobb 16-ba. A csoport második helyén álló Olaszország is továbbjuthat, ha nem kap ki az utolsó csoportmeccsen a horvátoktól, de ki is eshetnek, de ehhez nemcsak nekik kell kikapniuk, hanem Albániának is le kell győznie az eddig nagyon meggyőzően játszó spanyolokat. Albánia viszont csak úgy juthat tovább, ha legyőzik a spanyolokat, a horvátok legyőzik az olaszokat, és még így is figyelniük kéne azt, hogy a gólkülönbségük jobb legyen, mint a horvátoknak. A horvátoknak vagy győzniük kell az olaszok ellen, vagy úgy kell döntetlent játszaniuk, hogy Albánia nem kap ki a spanyoloktól.

Anglia áll a C csoport élén, jó esélye van a továbbjutásra, de egyelőre még nem biztosította be a helyét a legjobb 16 között, mivel az előző meccsen Dániával 1-1-et játszott. Dániának csak annyit kell tennie a továbbjutáshoz, hogy legyőzi Szerbiát az utolsó csoportmeccsen. Szlovéniának ugyanígy van esélye a továbbjutásra, de nekik ehhez le kell győzniük a több mint másfél milliárd eurót érő kerettel rendelkező angol válogatottat. Jelenleg a csoport utolsó helyén Szerbia áll 1 ponttal, ők egy Dánia elleni vereséggel biztosan kiesnek, de még egy döntetlennel is búcsúzhatnak, ha Szlovénia nem kap ki az angoloktól.

Hollandia a D csoport első helyét elfoglalva, 4 ponttal megy neki az utolsó, osztrákok elleni csoportmeccsnek. Itt a hollandoknak csak annyit kell csinálniuk a továbbjutáshoz, hogy elkerülik a vereséget. Mennek a legjobb 16-ba a csoport második helyén álló franciák is, de ehhez vagy el kell kerülniük a lengyelek elleni vereséget, vagy Ausztriának nem szabad megvernie Hollandiát. Ha viszont nyernek az osztrákok, akkor fix továbbjutók. Lengyelország esetében nincs ha, nincs mit számolni, a lengyel válogatott lett az Európa-bajnokság első biztos kiesője.

Talán a legizgalmasabb utolsó csoportmeccseket az E csoport tartogatja, itt ugyanis mindenkinek 3 pontja van. Egyelőre a románok vezetik ezt a csoportot, és tovább is jutnak, ha nem kapnak ki a szlovákoktól. Ugyanígy csak a vereség elkerülésére lesz szüksége a második helyen álló belgáknak az ukránok ellen az utolsó csoportmeccsükön. Továbbjuthat viszont Szlovákia is, de ehhez le kell győznie Romániát. Ukrajnának is biztosított a továbbjutása, ha legyőzi Belgiumot.

És végül az F csoport: itt Portugália csoportelsőségét senki sem fenyegetheti, ők teljesen biztosan továbbjutók már. Törökország szintén ott lehet a legjobb 16-ban, ehhez csak annyit kell tenni, hogy nem kap ki Csehországtól. Csehországnak ezzel szemben viszont nyernie kell Törökország ellen, ha tovább akar jutni, de ez csak akkor következhet be, ha Grúzia (Georgia) nem veri meg Portugáliát. De van még esélye a továbbjutásra Grúziának is, viszont ehhez be kell következnie annak is, hogy megverik a portugálokat, de annak is, hogy Csehország nyer Törökország ellen, sőt, még így is figyelniük kell arra, hogy jobb gólkülönbségük legyen, így előbb végezzenek, mint a csehek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!