Gatyarohasztó melegben bámulták ezren, ahogy lógnak a falon

2024. június 22. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg az extrém- és utcai sportok olimpiai fesztiválját a Ludovikán. Kimentünk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusára, hogy közelebbről is megnézzük, mit tudnak az utcai sportok nagymenői, és egyáltalán mi ez az egész.

Csütörtök, délután 4 óra, 32 fok. Így érkezünk meg a Nagyvárad téri Ludovika Campusra, ahol vasárnapig csodálhatják meg kedvenceiket az extrém- és utcai sportokban jártas vagy kevésbé jártas, arra tévedő érdeklődők. A hármas metróval érkezőket nagy OQS – Olympic Qualifier Series, vagyis Olimpiai Kvalifikációs Sorozat – jelzések navigálják az aluljáróban. Többen stílszerűen kezükben gördeszkával érkeznek és egyből fel is pattannak rá, amint felérnek a lépcsőn. A bejáratnál ekkor nincs tumultus, kisebb csoportok, baráti társaságok szállingóznak befelé. Az esemény ingyenes, csak egy klasszikus biztonsági kapus ellenőrzésen kell átesni: itt átvizsgálják, van-e nálunk étel-ital, víz mehet, tízórai és alkohol nem.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közleményéből az is kiderült, hogy a Ludovika Campuson három falmászó-, két gördeszka- és egy BMX freestyle pályán, valamint egy breakarénában mérhetik össze a tudásukat a versenyzők. A kétfordulós eseménysorozatnak a budapesti már a második része: az elsőt Sanghajban tartották meg május közepén. A versenyzőknek a sikeres kvalifikációhoz mindkét eseményen teljesíteniük kell. A selejtezősorozatból a sportmászás gyorsasági versenyszámában öt női és öt férfi, az ügyességi (boulder) és nehézségi mászás kombinációjában pedig tíz-tíz versenyző, a breakeseknél hét-hét, a BMX Freestyle park számaiban hat-hat, a gördeszkásoknál – a park és az utcai versenyszámokban – összesen 40-40 sportoló szerezhet biztos indulási jogot a párizsi olimpiára, ahol a híres Concorde téren építik fel az urban sport parkot: itt küzdenek majd érmeikért a sportágak legjobbjai.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex

A budapesti versenyprogram első, csütörtöki napja még viszonylag szellős: déltől párhuzamosan folynak a női deszkás, és női-férfi boulder sportmászás-selejtezők egészen délután ötig. Ez utóbbira pont a mezőny magyar indulója, Tusnády Nimród mászásakor értünk oda, akinek minden mozdulatát hatalmas ováció kísérte – a fiatal falmászó a 28,8 ponttal a 32. helyen végzett a selejtező 46 indulója között. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szabálymagyarázata szerint a boulder számban versenyzőknek egy 4,5 méter magas falon elhelyezett elemekből álló útvonalakat kell teljesíteniük: négyet, egyenként maximum négy perc alatt. Egy útvonal kimászásáért 25 pont jár, így jön össze a maximálisan kapható 100 pont: az útvonalak emellett zónákra vannak osztva, amelyekkel töredékpontokat lehet elérni.

További érdekesség a mászásnál, hogy a megszokott felosztáshoz képest itt férfiak és nők egymással is versenyeznek. A sportmászás egyébként a legutóbbi, tokiói olimpián debütált olimpiai versenyszámként, ekkor viszont még egy kategóriában versenyeztek a gyorsasági, nehézségi és boulder számok mászói is. A párizsi olimpiára már két kategóriára szedték szét a sportágat: a nehézségi és ügyességi mászók egy kombinált kategóriában versenyeznek: ez azt jelenti, hogy boulder és nehézségi mászásban is teljesíteniük kell, pontjaik a két mászásukból adódik össze. A gyorsmászók külön versenyeznek: nekik kötélbiztosítással kell felrobogniuk egy 15 méteres falon a lehető leggyorsabban. Ez a leggyorsabb férfi mászóknál 5 másodperc is lehet, írja az MHSSZ.

Fotó: Vida Benjámin / Telex
Fotó: Vida Benjámin / Telex

Tusnády mászása után a BMX-pálya felé vesszük az irányt, ahol fél 5-től az Animal Cannibals félórás minikoncerttel örvendezteti meg a lelátón kánikulában hervadozó kb. hetvenfős közönséget. Qka MC és Ricsipí duója, hátuk mögött a profi-félprofi BMX-ező srácokkal egészen jó látványt nyújtott volna, ha nem egy délutáni Animal Cannibals matinékoncertről lenne szó. Budapest nyáron sokkal szabadabb, Takarítónő, Északon-délen, és ha már a nyolcadik kerületben vagyunk, a Yo-yo-yozsefváros is elhangzott, végül a koncert mégiscsak megmozgatta a közönséget, még ha csak egy kis ütemes lábdobolás vagy bólogatás erejéig is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a közönség vissza is tapsolta a duót, akik egy 2020-as – érzékelhetően kevésbé ismert – számukkal fejezték be a koncertet. A kilencvenes-kétezres évek fílinget fokozva a zárószámra színpadra hívták a (spontán? direkt?) pálya mellett tekergő egykori Viva-műsorvezetőt, Kiss Orsi „Kisót” is, aki a lelkes csápolástól és kígyózástól eltekintve nem igazán adott semmit a produkcióhoz. Az eseménysorozat mindegyik napján készülnek ehhez hasonló minikoncertekkel, fellép majd többek között az Irie Maffiából ismert MC Busa és MC Kemon is, vasárnap pedig Deniz rappel a BMX-arénában.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex

A minikoncert után kezdődnek el a selejtezők a lovardával szemben felállított gördeszkás pályán, és úgy tűnik, hogy ez a versenyszám mozgatja meg a legjobban a nézőket. A deszkázás egyéni sportág, ahol a versenyzők a lehető legkreatívabb módokon használják a pályaelemeket a trükkjeikhez. A '70-es évekre visszanyúló extrémsport kerekes deszkáit először csak gyorsasági és szlalomversenyeken használták, később terjedt el a máig legnépszerűbb freestyle stílus. Az olimpiai kvalifikációs fesztivál hivatalos oldala szerint a freestyle-nak három ága van: vert (félcső), street (utca) és park (medence, pool). Mivel a vert manapság kevésbé népszerű, ezért csak a street és a park lett olimpiai versenyszám. A street pályák csövekkel, lépcsőkkel, korlátokkal, padokkal és rámpákkal tarkított utcákra emlékeztetnek, míg a park pályák extrém elemekkel megspékelt medencére hasonlítanak, írja a OQS honlapja.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex

A férfi street gördeszka-selejtezőn több százan vesznek részt. A közönségből sokan a deszkásokat kísérhették Budapestre, többen Brazíliából érkeztek, de amerikaiakat is hallottunk. A verseny egyébként két egyperces egyéni menetből és ötször egy trükkből áll, amelyek közül a két legmagasabb pont számít. Már a versenyzők bemelegítése is látványos: egy tucatnyian felmennek a pályára és lazán trükköznek a csöveken és korlátokon. Igazi bravúrokat azonban a versenyen láthatunk, ahol egymást érik a látványos forgások és pörgések a deszkával. Bár magyar versenyző nem vesz részt az olimpiai kvalifikációs versenyen, a közönség csütörtökön egy valódi gördeszkás legendát is láthatott a pályán. A selejtezőn versenyzett ugyanis Shane O'Neill, a profi ausztrál gördeszkás, aki már világbajnoki címet is szerzett 2016-ban.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex

A csütörtöki közönség egyébként elég vegyes: főként a húszas-harmincas korosztály dominált, de szembejöttek kisgyerekes családok és egy-egy kiöregedett deszkás is. A megéhező vendégek foodtruckok széles kínálatából választhatnak, de az árak hozzák a túlárazott fesztiválok színvonalát: egységesen 990 egy fél literes üdítő és egy zacskó chips is, 1500 a hot-dog és 3-4 ezerből jön ki egy hamburger. Egy félliteres ásványvíz 690, az viszont plusz pont sok más szabadtéri koncerthez képest, hogy kihelyeztek több ivókutat, és a kulacsokat is beengedik az ellenőrzésen.

A rendezvény infrastruktúrájára alapvetően rendben volt: a Ludovika Campuson mindenfelé kihelyeztek kukákat, és több helyen mobil WC-ket állítottak fel, ezek leginkább a Budapest Park mellékhelyiségeire emlékeztettek bennünket. A szervezők a nagy melegre is gondoltak: a megfáradt (és megizzadt) emberek árnyékolt pihenőhelyeken hűsölhetnek, de a fák tövében is meghúzódhatnak.

Fotó: Vida Benjámin / Telex
Fotó: Vida Benjámin / Telex

Ez ugyanakkor nem biztos, hogy elegendő a harmincfokos, égető napsütésben: a csütörtöki programok végéhez közeledve megkérdeztünk pár árnyékban pihenő nézőt, mit gondolnak az eseményről. Egy harmincas filmes srác, aki már csütörtök délben kijött a boulder selejtezőre, kérdésünkre azt mondta, alapvetően jól érezte magát és tetszik neki a hangulat, de „pár dolog a szervezésben még nem százszázalékos”. Példaként a kivetítők ügyetlen elhelyezését említette: mivel a versenypálya és a kijelzők körül nincs árnyék, a tűző napon kell állniuk azoknak a szurkolóknak, akik látni is szeretnének valamit a mászásból. Megkérdeztünk két árnyékban hűsölő huszonéves lányt is: szerintük nagyon jó helyszínt választottak a szervezők, igaz, a hőséget elég rosszul bírták. Egyikük már, kisebb kihagyásokkal ugyan, de gyerekkora óta mászik, a másik megkérdezett párszor volt eddig, de élvezi. Elsősorban a nézőknek felállított mászófal miatt jöttek, amit ingyenesen lehet kipróbálni – a fal mellett számláló jelzi, eddig hányan használták, péntek délelőttre már több mint ötszázat mutat a jelzőfelület. Emellett folyamatosan szól a zene, graffitifelületek és kalandpark is várja az érdeklődőket.

Fotó: Vida Benjámin / Telex
Fotó: Vida Benjámin / Telex
Fotó: Vida Benjámin / Telex
Fotó: Vida Benjámin / Telex

Az előző napon felbuzdulva péntek délelőtt is kinéztünk az eseményre, hogy megnézzük, milyen mindez a harmincfokos délelőtti napsütésben és nem mellékesen lássunk valamit a 10-kor kezdődő férfi-női nehézségi mászás selejtezőiből is. Itt a boulderhez képest kötélbiztosítással egy sokkal magasabb, 15 méteres, változó dőlésszögű falon kell feljutniuk a versenyzőknek: erre maximum 6 percük van és egyszer próbálkozhatnak. Meglepetésünkre, a gatyarohasztó meleg ellenére komoly, közel ezerfős közönség gyűlt össze a mászópályánál: sokan napernyőik alatt vagy vizes törölközőbe csavarodva, sokan a messzebb elhelyezett árnyékolók alatt babzsákokon követték az eseményeket. Eközben még a női BMX-selejtezők is folytak: úgy tűnik, ez a mászásnál kevesebb embert mozgatott meg, a lelátón maximum százan követték a versenyt – igaz, ez akár a hőség és a hétköznap délelőtt számlájára is írható. Az elődöntőkre és döntőkre hétvégén kerül sor: ekkor derül majd ki, kik bizonyíthatják Párizsban, ők az utcák császárai.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex

A négynapos versenysorozat miatt az egész Orczy-parkot elzárták a lakosság elől, nem csupán az esemény idejére, hanem – először építés, majd bontási munkálatok, végül biztonsági okok miatt – egészen július 15-ig, vagyis két hónapon keresztül zárva lesz a lakosok előtt.

Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Fotó: Pupli Anna Sára / Telex
Kedvenceink