Ha foci közben megnézné az utcai sportok legjobbjait, a Ludovikán megteheti

2024. június 20. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől vasárnapig a Ludovikán rendezik az utcai sportok olimpiai fesztiválját. Ez a budapesti verseny az utolsó esélye azoknak, akik szeretnének kijutni az olimpiára BMX-ben, breakdance-ben (ami a világban breaking néven ismert), gördeszkában és a sportmászásban. A négynapos verseny egyik hozadéka, hogy a lakosságot egy hónapra teljesen kitiltották a helyszínnek választott VIII. kerületi Orczy-parkból, aminek egyes részei július 14-ig is zárva lesznek.

A selejtező sorozatból a sportmászás gyorsasági versenyszámában öt női és öt férfi, ügyességi és nehézségi mászásban pedig tíz-tíz versenyző, a breakeseknél hét-hét, a BMX Freestyle park számaiban hat-hat, a gördeszkásoknál – a park és az utcai versenyszámokban – összesen 40-40 sportoló szerezhet biztos indulási jogot a párizsi olimpiára, ahol a híres Concorde téren építik fel az urban sport parkot, ahol ezek a sportágak legjobbjai már érmekért küzdenek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozott szándéka az olimpiai reformja, ezért emelték be azokat a sportokat, amik a fiatalok körében népszerűek. Ezekben a sportágakban nem volt magyar induló eddig. A legjobb esélyei Kempf Zoltánnak vannak a kijutásra, de tőle is bravúr kell.

A BMX és a falmászás egyik változatának különlegessége, hogy az indulók csak a helyszínen ismerik meg a pályát, a bringásoknak például egyetlen órájuk van, hogy feltérképezzék azt. Breakingben pedig egyes versenyeken hagyomány, hogy előbb a bírók mutatnak néhány kunsztot, mielőtt kiülnek a színpad szélére pontozni.

A sportágak közül a legnagyobb múltra a sportmászás tekint vissza, már a 19. század végén próbálkoztak sziklafalak megmászásával, az Egyesült Államok mellett Kínában is vannak gyökerei. A másik három sportágnak egyértelműen Amerika volt az őshazája. A BMX Kaliforniából ered, ahol először betonteknőkben versenyeztek, a breaking Bronxhoz kapcsolható. A gördeszka az 50-es évek második felében indult hódító útjára, sportjelleget a 70-es évek vége felé öltött, akkor jelentek az első olyan trükkök.

A versenyszámok közt a jó hangulatról és a fesztivál jellegről jó néhány ismert zenész gondoskodik. A belépés ingyenes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!