Miért vették el a hollandok szabályosnak tűnő gólját? Van rá magyarázat

2024. június 22. – 10:56

Miért vették el a hollandok szabályosnak tűnő gólját? Van rá magyarázat
Ekkor még úgy tűnt, hogy szabályos a gól – Fotó: Lisi Niesner / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hollandia és Franciaország játszotta a németországi labdarúgó-Eb első gól nélküli meccsét pénteken este, de kevésen múlt, hogy ez ne így legyen. A 69. percben volt egy jelenet, amit hosszasan elemzett a videóbíró, végül érvénytelenítették a hollandok szabályosnak tűnő gólját. De mi is történt valójában? Ennek jártunk utána az Espn.com segítségével.

Depay lövését védte Maignan, a kipattanó labdát pedig Xavi Simons lőtte be. A holland Denzel Dumfries ugyan nem ért a labdába, de lesen állva zavarta a kapust, aki nem tudott miatta elvetődni. Bár a hollandok ünnepeltek, Anthony Taylor játékvezető az asszisztensével megvitatta a jelenetet, és érvénytelenítette a gólt.

Futballpályán viszonylag ritkán fordul elő hasonló, és ilyenkor nüanszokon múlik, hogyan alkalmazzák a lesszabályt. Maignan kivédhette volna Simons lövését? Ezt nem mérlegelheti a játékvezető, a kapus képességeiről nem ítélkezhet. Arra a kérdésre kell válaszolnia, hogy Dumfries helyezkedése befolyásolhatta-e Maignan döntését, vetődjön-e labdára vagy sem. Át kellett volna ugrania a holland játékost ahhoz, hogy odaérjen? Ha alaposabban megnézzük a szituációt, akkor kétségtelen, hogy a játékvezető helyesen döntött.

Sokakat az bizonytalanított el, hogy ez volt a torna leghosszabb VAR-elemzése, pontosan 2 perc 47 másodpercig tartott. Ha Taylorék határozottabbak, akkor talán ez a cikk sem született volna meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!