Egy vitás lesgólt és az Eb első gól nélküli meccsét hozta a holland-francia rangadó

2024. június 21. – 22:55

Egy vitás lesgólt és az Eb első gól nélküli meccsét hozta a holland-francia rangadó
Nathan Aké és Ousmane Dembélé küzd a labdáért a Hollandia-Franciaország rangadón – Fotó: Odd Andersen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szenvedős meccset hozott a D csoport rangadója, Hollandia és Franciaország gól nélküli döntetlent játszott péntek este. A mérkőzést hiába domináltak a franciák, nem sikerült igazán veszélyes helyzetet kialakítaniuk. A hollandok egy vitás körülmények között érvénytelenített gólig jutottak.

A mérkőzés előtt mindkét szövetségi kapitány egyet-egyet változtatott a kezdőcsapatokon az első fordulóhoz képest. A hollandoknál Joey Veerman helyett Jeremie Frimpong kezdett, míg az osztrákok ellen orrtörést szenvedett Kylian Mbappé helyére Aurélien Tchouaméni került be a francia csapatba.

Az első félidőben főként a franciák domináltak, azonban egyik csapatnak sem sikerült igazán veszélyes helyzetet kialakítania. Egyik csapat sem volt igazán dinamikus, inkább csak járatták a labdát.

Hollandia rögtön az első percben helyzetbe került. Egy eladott labdára a PSG hollandja, Xavi Simons csapott le a félpályánál, és egyből szöktette a jobbszélsőként játszó Jeremie Frimpongot. A Bayer Leverkusen játékosa kapura tört, a jobb alsó sarokba tartó labdáját azonban a franciák kapusa, Mike Maignan szögletre pöckölte.

Három perc sem kellett a franciák válaszához. A balszélsőként játszó Antoine Griezmann eresztett meg egy lövést nagyjából 25 méterről, a tizenhatos sarkáról, Bart Verbruggen kapus azonban vetődve szögletre mentett.

A 13. percben egy szép összjáték után Adrian Rabiot tört be a holland tizenhatosra, viszont öt méterről lövés helyett inkább a mellette futó Griezmann-nak passzolt. Az Atletico Madrid csatára azonban maga mögé kapta a labdát, így nem tudott kapura rúgni. A francia támadás itt nem ért véget, fél perccel később Griezmann újabb lehetőséghez jutott, azonban 11 méterről a kapu mellé tekert.

Három perccel később a Liverpool holland csatára, Cody Gakpo próbálkozott 18 méterről, azonban a bal alsó sarokba tartó lövését védte Maignan. A 27. percben aztán megint a franciákon volt a sor. Marcus Thuram tökéletes ütemben lépett ki a holland védők közül, azonban éles szögből nem sikerült eltalálnia a holland kaput.

A második félidő aztán ott folytatódott, ahol az első véget ért: maradt a passzív játék és a francia dominancia. Az első említésre méltó második félidős helyzetre negyedórát kellett várni. A 62. percben Tchouaméni fejelt a kapu fölé 18 méterről.

Ettől látszólag kicsit felébredtek a franciák, öt percen belül két helyzetük is volt. Előbb Griezmann pöckölte a kapusba a labdát öt méterről, majd Dembélé tekert a kapu fölé tizennyolcról.

Hiába ébredtek fel a franciák, két perccel Dembélé lövése után már az ő kapujukban volt a labda. A 69. percben Depay lövését védte Maignan, a kipattanó labdát pedig Xavi Simons lőtte be. A bíró azonban vitatott körülmények között, hosszas videózás után érvénytelenítette a gólt. A holland Denzel Dumfries ugyan nem ért a labdába, ám lesen állva zavarta a kapust, aki nem tudott miatta elvetődni.

A lesen álló Dumfries zavarja a francia kapust – Fotó: BBC
A lesen álló Dumfries zavarja a francia kapust – Fotó: BBC

A mérkőzés utolsó 20 percében egyik csapat sem veszélyeztetett igazán, így megszületett a 2024-es Eb első gól nélküli döntetlenje. Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy Franciaország immár sorozatban a hetedik olyan meccsen nem nyert, amin nem kezdett Mbappé.

A csoport másik mérkőzésén koraeste Ausztria egy kifejezetten dinamikus és változatos meccsen verte Lengyelországot 3-1-re. A mérkőzés összefoglalóját itt olvashatják el.

A pénteki mérkőzések után Hollandia és Franciaország 4-4 ponttal áll a csoport élén, Ausztria pedig a harmadik helyen 3 ponttal. A 0 pontos Lengyelország első csapatként búcsúzott az Eb-től péntek este. Ők ugyanis akkor is a csoport negyedik helyén maradnak, ha megverik Franciaországot az utolsó csoportmeccsen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!