Huszonegy év után tudott újra Eb-döntőt vívni magyar férfi tőrcsapat

2024. június 21. – 21:22

Huszonegy év után tudott újra Eb-döntőt vívni magyar férfi tőrcsapat
A francia Enzo Lefort és a magyar Tóth Gergely vív a férfi tőrcsapatok döntőjében – Fotó: Oliver Chassignole / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ezüstérmet nyert a magyar női párbajtőrcsapat és a férfi tőrcsapat is a bázeli vívó-Európa-bajnokságon, írta az MTI.

A Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga összeállítású párbajtőr csapat a 16-os táblán fölényesen verte a finneket, majd a negyeddöntőben az ukránokat meglepetésre legyőző briteket is magabiztosan múlta felül. Az elődöntőben a lengyelek ellen végig irányítva a mérkőzést nyolc tussal nyertek a magyarok, akik az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe és az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38-31-re kaptak ki.

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely összeállítású tőrcsapat a törököket és a németeket fölényesen győzte le, majd az elődöntőben szoros mérkőzésen egy tussal a címvédő olasz válogatottnál is jobbnak bizonyult, amelyben ott volt a tavaly világbajnok, kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős Alessio Foconi is.

A fináléban a Tokóban olimpiai bajnok franciákkal vívtak a magyarok, és 15 tusos vereséget szenvedtek. A magyar csapat – amely messze várakozáson felül teljesített az Eb-n – az utolsó mérkőzésén is jól küzdött, de a jóval esélyesebb franciák apránként jelentős különbséget építettek ki.

Ezelőtt 2003-ban, Bourges-ban jutott Eb-döntőbe magyar csapat a férfi tőrözőknél, akkor a Juhász Attila, Marsi Márk, Juhász Bence, Vízler Ádám alkotta válogatott 45-35-re kapott ki, szintén a franciáktól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!