Az UEFA kizárt egy koszovói újságírót az Eb-ről, mert albán sast mutatott a szerb szurkolóknak

2024. június 20. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kitiltott egy koszovói újságírót az Európa-bajnokság hátralévő részétől, miután az Anglia-Szerbia mérkőzés során a szerb szurkolókat provokálta – írta a Guardian.

Arlind Sadikut, az Artmotion televíziós csatorna riporterét kedden nem engedték be az albán válogatott sajtótájékoztatójára, majd ezt követően az akkreditációját is visszavonták. A Guardian által látott levélben az UEFA azt közölte Sadiku munkáltatóival, hogy „a Szerbia-Anglia mérkőzésen tanúsított helytelen magatartás” miatt azonnali hatállyal törölték az akkreditációját. A torna hátralévő részében egy másik, ugyanannál a csatornánál dolgozó újságíró helyettesítheti őt.

A vasárnapi mérkőzés során Sadiku több ezer szerb szurkoló előtt állva jelentkezett be a gelsenkircheni stadionból. Állítása szerint a szerb drukkerek eközben albánellenes rigmusokat skandáltak felé, többek között azt, hogy „Kosovo je srce Srbije!”, ami azt jelenti, hogy „Koszovó Szerbia szíve”. Sadiku a háromperces bejelentkezés végén a tömeg felé nézett, és a hüvelyujjait összekulcsolva „albán sast” mutogatott nekik.

A koszovói újságíró a Guardiannak azt mondta, hogy a reakciója ösztönös és érzelmi alapú volt abban a pillanatban. „Az emberek nem tudják, hogy mit éreztem abban a pillanatban, a háborús traumáim a mai napig velem élnek. Gyerekkoromban az éjszaka közepén bombázták le a házunkat, aludtam, és emlékszem, hogy véres arccal, üvegszilánkokkal a testemben ébredtem fel” – mondta. Hozzátette, azzal is tisztában van, hogy újságírói szempontból hibázott. Elmondása szerint a meccs után a közösségi médián keresztül halálos fenyegetéseket kapott.

Az Európa-bajnokság első hetében mind a szerb, mind pedig az albán szurkolókkal akadt dolga az UEFA-nak. A szerb szövetséget 10 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, miután a szurkolóik „sporteseményhez nem illő, provokatív üzenetet közvetítő transzparenst” helyeztek ki az angolok elleni meccsükön, és további 4500 eurós büntetést is kaptak, mert tárgyakat dobáltak be a pályára. Az UEFA intézkedése a koszovói futballszövetség panaszát követte.

Eközben az albán szövetséget 37 375 eurós pénzbírsággal sújtották, miután az ő szurkolóik „sporteseményhez nem illő, provokatív üzeneteket” skandáltak az Olaszország elleni mérkőzésen. Az albánok további büntetésre is számíthatnak, mert szerda délutáni jelentések szerint az albán és horvát szurkolók Szerbiát gyalázó rigmusokat kiabáltak a hamburgi meccsen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!