A francia szélsőjobb vezetője szerint kínos, hogy Mbappé a pártja ellen beszél

2024. június 19. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaszólt Kylian Mbappénak a francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella, miután a futballista az egyik sajtótájékozatón arra kérte a franciákat, hogy ne a szélsőséges eszmékre szavazzanak a közelgő parlamenti választáson. Mbappé nem nevezte meg a pártot, de nyilatkozata egyértelműen Bardella pártja ellen szólt.

Bardella a CNews csatornán reagált Mbappé nyilatkozatára, ahol elmondta, nagyon tiszteli Mbappét és a párt ellen szintén felszólaló Marcus Thuramot is, de szerinte nekik is tiszteletben kellene tartaniuk a francia emberek szavazatát.

A Nemzeti Tömörülés elnöke ezzel az európai parlamenti választások eredményére utalt, ahol pártja 31,2 százalékot szerzett szemben az Emmanuel Macron pártjával, amely 15,2 százalékos eredményt ért el. Az eredmény miatt előrehozott parlamenti választások lesznek Franciaországban, amelynek első fordulóját június 30-án, a másodikat pedig július 7-én tartják.

„Egy kicsit kínosnak érzem, ha több millió eurós fizetésből élő sportolók oktatják ki azokat, akik hónapról hónapra élnek, akik nem érzik magukat biztonságban, és akiknek nincs lehetőségük biztonsági őrökkel védett helyen élni” – mondta Bardella a francia válogatott játékosaira utalva.

„Mindannyian láthatjuk, hogy a szélsőségesek nagyon közel vannak a hatalom megszerzéséhez, de lehetőségünk van arra, hogy döntsünk az országunk jövőjéről. Ezért arra kérek minden fiatalt, hogy menjenek el szavazni, és legyenek tisztában a helyzet fontosságával. Minden szavazat számít. Remélem, hogy jól döntünk, és remélem, hogy július 7. után is büszkén viselhetjük a francia mezt. (...) Én a szélsőségek, a megosztó eszmék ellen vagyok. Nem akarok egy olyan országot képviselni, amely nem felel meg az értékeinknek” – ezt pedig még Kylian Mbappé nyilatkozta korábban, még azelőtt, hogy az Ausztria elleni meccsen orrát törte volna, ami miatt kétséges a játéka a csoportkör további meccsein az Eb-n.

Az eddig felmérések szerint a francia előrehozott választás legnagyobb esélyese jelenleg így is a Nemzeti Tömörülés. A francia parlamenti választás lehetséges kimeneteleit ebben a cikkben elemeztük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!