Két szabadlábon lévő 21 éves ördög – Wirtz és Musiala, rájuk kell figyelnie a magyar válogatottnak

2024. június 17. – 17:11

Két szabadlábon lévő 21 éves ördög – Wirtz és Musiala, rájuk kell figyelnie a magyar válogatottnak
Wirtz és Musiala – vagyis már a Wusiala duó – Fotó: Sven Hoppe / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A német válogatott az Európa-bajnokság nyitómeccsén magabiztosan, 5–1-re verte Skóciát, az első két gólt két 21 éves játékos szerezte: Florian Wirtz és Jamal Musiala.

Először van a német csapatban két 21 éves vagy annál fiatalabb játékos, aki ugyanazon a meccsen szerez gólt egy Európa-bajnokságon. A Leverkusennel Bundesliga-aranyérmes Florian Wirtz 21 éves és 42 napos, a Bayernben futballozó Musiala 21 éves és 109 napos. Utóbbi már az előző Eb-n is játszott csereként, és már harmincszoros válogatott, ami ilyen korban kimagasló eredmény.

A kapitány, Julian Nagelsmann egyértelműen bennük látja hosszú távon is a megoldást a német válogatott sikerességére. A spanyol szaklap, az AS két szabadlábon lévő ördögnek nevezte el őket az első tudósításában. A német Bild pedig alaposan bemutatta az új, Wusialának elkeresztelt sztárpárost, akik egyébként nagyon jó barátok is.

Wirtzről kiderítették, hogy kilenc testvére van, és már nagyon kicsi korától azzal játszott, hogy el tudja-e találni a nappalijukban lévő zongora lábát. Első edzője az apja, Hans-Joachim volt, de a kézilabdát is kipróbálta, már csak amiatt is, mert az anyja azt a sportágat űzte. A 22 éves nővére a Werder Bremen csapatában Bundesliga-játékos. A családnak 2016-ig nem volt tévéje, mert mindig valamelyik sportpályán voltak, és ha már hazaértek, eszük ágában sem volt tévé elé ülni. Wirtz 7,5 millió eurót keres évente, menedzsere nincs, a pénzügyeit, szerződéseit a család intézi.

Az évi 9 milliót kereső Musiala Stuttgartban született, az apja Nigériában jegyzett focista volt. Hétévesen költözött el Angliába, amikor lengyel felmenőkkel rendelkező anyja egy Erasmus-ösztöndíjjal Southamptonban tanult. A klub megfigyelői szúrták ki először a tehetségét, aztán a Chelsea-hez került.

Játszott az angol korosztályos válogatottban, a kultikus fotó, amin Jude Bellinghammel együtt szerepel, ebben az időszakban készült, hiszen szobatársak voltak, és a foci mellett mindig együtt pingpongoztak. A brexit adta meg a végső lökést ahhoz, hogy végül a család visszatérjen Németországba. Több ajánlatot is kapott, ezek közül a legvonzóbb a Bayern Münchené volt, ahol nem indult egyszerűen, de beverekedte magát a korosztályos csapatokba.

2020 februárjában került az első csapathoz, az akkori edző, Hansi Flick látta benne a lehetőséget. Ez volt az a koronavírussal terhelt szezon, aminek a végén a Bayern megnyerte a Bajnokok Ligáját. Ott volt a keretben a Barcelona 8–1-es kiütésekor, de nem játszott a döntőben. A 2021-es Eb-n már ott volt, és pályára is lépett a magyarok elleni, 2–2-re végződött meccsen.

Wirtzről rendre kiemelik, hogy Marko Marin volt a brémai példaképe, és ha arról kérdezték, mi a hobbija, többnyire a focizást válaszolta, még ha a kutyákat is szereti. Ha választania kellene, kinek a bőrébe bújna bele egy napra, akkor az MMA-s Conor McGregor lenne az.

Musialára inkább a kosaras bálványok, Michael Jordan és Kobe Bryant voltak nagy hatással fiatalkorában. Playstationben őt tartják a német csapat legjobbjának, akinek a kosárcsapatában ott van Stephen Curry is. Szereti a harcművészetet, a szabálytalanságok utáni eséseknél veszi hasznát a koreai eredetű hapkidónak, hogy elkerülje a súlyos sérüléseket. A Nike reklámarca, amiért eurómilliókat kap. Közvetlenül a szezon után a görögországi Mikonoszban regenerálódott, és speciális edzésekkel hozta formába magát az Eb előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!