A lebombázott harkivi stadion lelátóját kiállítják több német városban

2024. június 17. – 14:28

A lebombázott harkivi stadion lelátóját kiállítják több német városban
Andrij Sevcsenko elnök mögött a harkivi stadion lelátója, amit bombatalálat ért – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna hétfő délután 15 órától mutatkozik be a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon, Románia lesz az ellenfele a müncheni Allianz Arénában, ahol a nyitómeccset is rendezték.

Amíg a focisták készültek, addig a szövetség vezetése egy installációt készített arról, hogy milyen pusztítást végzett a háború a sportban is. Ötszáz létesítmény pusztult el eddig, azt a harkivi stadiont is találat érte, amelyik a 2012-es Eb-n edzőpálya volt, és a hollandok használták.

„Elhoztuk egy olyan stadion darabját, amit a 2021-es Eb-felkészülés idején használtunk, és amit az oroszok teljesen leromboltak. Elkezdjük a tornát egy csapattal a pályán, de eközben több millió katona védi Ukrajnát” – idézte Andrij Sevcsenko ukrán elnököt a Sport1.de.

A megsérült lelátó – Fotó: Sven Hoppe / AFP
A megsérült lelátó – Fotó: Sven Hoppe / AFP

A megsérült lelátó mellett azt is megmutatták virtuálisan, hogy nézett ki ez a stadion, még az orosz agresszió előtt.

Az egykori aranylabdás csatár kifejtette, ha a futballpályák vagy a lelátók nem is bírják az orosz lövedékeket, soha nem fogják megadni magukat, kiállnak az országukért, és bemutatják a világnak a háború könyörtelen és felfoghatatlan pusztítását.

A lelátó egy darabját átviszik Düsseldorfba is, ahol majd pénteken a szlovákok ellen lép pályára Szerhij Rebrov csapata. A Sahtar Donyeck már 2014 óta nem játszhat hazai pályán, mert az egyik legmodernebb európai stadiont akkor találta el egy lövedék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!