Még csak 31 éves, de már a világ legerősebb futballbajnokságában lesz vezetőedző

2024. június 16. – 12:15

Még csak 31 éves, de már a világ legerősebb futballbajnokságában lesz vezetőedző
Fabian Hürzelert ünneplik a St. Pauli-szurkolók a Millerntor-stadionban 2024. május 12-én – Fotó: Christian Charisius / dpa via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

31 évesen a világ legerősebb futballbajnokságában, az angol első osztályban fog edzősködni Fabian Hürzeler, aki 2027-ig szóló szerződést kötött a Brightonnal. Az olasz Roberto De Zerbit váltó Hürzeler minden idők legfiatalabb edzője lesz a Premier League-ben.

„Fiatal vagyok, és néhány játékos lehet, hogy idősebb nálam, ezért nem leszek olyan, aki kiabál és gyerekként bánik velük. Az ő szintjükön vagyok, és meg akarom őket győzni az ötleteimmel, a kemény munkámmal” – idézte a német edző szavait a Brighton honlapja. Az előző szezont a 11. helyen záró Brightonnál olyan játékosai lesznek Hürzelernek, mint a nála hat évvel idősebb James Milner és a majdnem két évvel idősebb csapatkapitány, Lewis Dunk.

Hürzeler 1993. február 26-án született Houstonban, ahol a szülei fogorvosként dolgoztak. Kétéves volt, amikor a családja visszaköltözött Európába, Zürichben és Freiburgban is éltek, mielőtt Münchenbe költöztek volna. Hürzeler a Bayern utánpótlásában nevelkedett, a ranglétrán feljutott a negyedosztályban szereplő tartalékcsapatig, de a profik közé már nem tudta beverekedni magát. Rövid ideig játszott az 1860 München tartalékcsapatában is, majd megfordult pár alacsonyabb osztályú bajor klubban, de már 25 évesen az edzősködés felé fordult.

Kezdetben a német U18-as és U20-as válogatottaknál dolgozott asszisztensként, 27 évesen pedig Timo Schulz edző segítője lett a német másodosztályú St. Paulinál. A 13 hónapos Pro Licenc-tanfolyamot alig két éve, 2022 februárjában kezdte csak el.

2022 december elején Schultzot elbocsátották, miután a St. Pauli a 15. helyen állt a bajnokságban, mindössze egy ponttal előzték meg az utolsó helyezett Sandhausen. A csapat irányítását az akkor 29 éves Hürzeler vette át, úgy, hogy még megfelelő képesítése sem volt ehhez a munkához. És mégis, a St. Pauli a szezon második felében szárnyalásnak indult, Hürzeler az első tíz meccsét megnyerte, végül pedig az 5. helyen fejezték be vele a szezont.

A 2023/24-es szezonban a St. Pauli még ennél is jobban szerepelt. A 7. fordulótól kezdve szinte végig vezették a Bundesliga 2-t, amit végül 69 ponttal megnyertek, így a kis hamburgi klub a következő idényben újra az első osztályban fog szerepelni, de már Hürzeler nélkül.

„Nagyon hálás vagyok a klubnak, a szurkolóknak és az összes tisztviselőnek az együtt töltött időért és azért, amit együtt elértünk. Nagy öröm volt, hogy ezt a különleges klubot végigkísérhettem az út egy részén. A Premier League-be való átigazolás egy valóra vált álom számomra” – indokolta a távozását Hürzeler a St. Pauli honlapjának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!