Előre félnek a német rendőrök az angol-szerb szurkolói összecsapástól

2024. június 15. – 12:58

Előre félnek a német rendőrök az angol-szerb szurkolói összecsapástól
Szerb pirotechnika a belgrádi Rajko Mitić Stadionban a Crvena Zvezda és a Partizan rangadóján, 2024. április 20-án – Fotó: PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mint megírtuk korábban, a gelsenkircheni rendőrség azt ajánlja az angol szurkolóknak, hogy inkább füvezzenek, mint igyanak az angol-szerb Eb-meccs előtt. Ez ugyanis redukálja az erőszakos hajlamot valamelyest. A tanács is jól jelzi, hogy a német biztonsági szervek aggódnak, ugyanis mind az angol, mind a szerb ultrák kirívó erőszakosságukról ismertek. A Guardian arról ír, hogy a német rendőrség elismerte,

hírszerzési, információs „vakfolt” nekik a mérkőzés, amit magas kockázatúnak minősítettek.

Peter Both gelsenkircheni rendőrfőnök azzal indokolta ezt a „vakfoltot”, hogy az utolsó igazán nagy sportesemény Európában, amikor szabadon lehetett utazni, a 2016-os foci-Eb volt Franciaországban. Azóta eltelt nyolc év, nem igazán ismerik ki magukat a szervek a mostani huszonéves ultrák magatartását illetően.

A szerb ligában régóta jelen van a huliganizmus, és évek fejlődése után az angol szurkolók is egyre rosszabbul viselkednek. Ez utóbbi szcénában egy év alatt 24 százalékkal nőtt a stadionokból kitiltottak száma, de az előtte lezajlott két szezon közt is 32 százalék volt a növekmény. Akik kitiltás hatálya alá esnek, be kellett szolgáltatniuk az útleveleiket az Eb végéig.

Gelsenkirchenbe több tízezer angol fant várnak. 10 ezer jegyet adott át az UEFA az angol futballszövetségnek, de ilyen-olyan úton valószínűleg 20 ezer angol drukker kimegy majd a Veltins Arenába. A városba 30 ezer angolt várnak. Emellett 10 ezer szerb szurkolóra számítanak, de az ő számukat még nehezebb megbecsülni, hisz könnyen (ha nem is gyorsan) Németországba autózhatnak Szerbiából. Felmerült az is, hogy mintegy 500 különösen erőszakos szerb huligán is Németországba érkezhet.

Both hangsúlyozta a Guardian szerint, hogy nem kizárható az erőszak, nem emlékszik olyanra, hogy egy négyhetes nemzetközi sportesemény teljesen békés maradt volna. Hozzátette, az is nehezíti a helyzetet, hogy olyan álhírek terjednek, miszerint az albán drukkerek megtámadták a szerb csapatot, ami nem igaz (vonatkozó hír, hogy a magyar válogatottra rontó német ultrákról is szóltak azóta cáfolt szóbeszédek)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!