Nem indulhat az olimpián Lia Thomas transznemű úszó

2024. június 13. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította Lia Thomas amerikai transznemű úszó kérelmét, amelyben megtámadta a transznemű női sportolókra vonatkozó jelenlegi szabályozást, írja a BBC.

Fotó: Kathryn Riley / 2022 Getty Images
Fotó: Kathryn Riley / 2022 Getty Images

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) még 2022-ben döntött úgy, hogy transznemű nők nem indulhatnak a női elit versenyeken, ha már átestek a férfi pubertáskor bármelyik szakaszán – kizárólag a férfiak mezőnyében versenyezhetnek, függetlenül az aktuális nemi identitásuktól vagy aktuális tesztoszteronszintjüktől. A transznemű sportolókkal kapcsolatos határozatra éppen az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség versenyein induló Lia Thomas feltűnése miatt volt szükség.

A 25 éves Lia Thomas lett az első transznemű sportoló, aki 2022 márciusában megnyerte a legmagasabb szintű egyetemi bajnoki címet (NCAA Division-I), és megszerezte a szezon leggyorsabb idejét.

Thomas azonban megtámadta a döntést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon. A bíróság arra hivatkozva, hogy Lia Thomas már nem tagja az amerikai versenyúszást irányító testületnek (US Swimming), arra sem jogosult, hogy részt vegyen a FINA versenyein, így a szabályokat sem támadhatja meg.

A FINA dicsérte az ítéletet, szerintük ez jelentős előrelépést jelent a női sport védelme irányába tett erőfeszítéseinkben, és hozzátették: elkötelezettek a méltányosságot, a tiszteletet és az esélyegyenlőséget előmozdító törekvésekben.

Lia Thomas így a nyári párizsi olimpián sem állhat majd rajtkőre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!