A Puskás Arénában játszana válogatott meccset Oroszország

2024. június 8. – 11:18

A Puskás Arénában játszana válogatott meccset Oroszország
Andrej Mirancsuk, az Atalanta Európa-liga-győztes labdarúgója a kevés Nyugaton focizó orosz egyike – Fotó: Giuseppe Maffia / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Sport június 7-én egy, a magyar válogatottat elemző cikk keretes írásában arról számolt be, hogy információi szerint az Orosz Labdarúgó-szövetség (RFU) felvette a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ), mivel az orosz válogatott számára felkészülési mérkőzést szeretnének lekötni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a találkozót mikor rendeznék meg, ám Oroszországból származó információk szerint a meccset mindenesetre Magyarországon rendeznék, alighanem a Puskás Arénában.

Egyelőre arról nincsen hír, hogy Magyarország miként áll a kéréshez. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb minszki (Belarusz) látogatásánál emelte ki, hogy nem híve a sport és a politika összekeverésének, és ha Belarusz szeretne meccset rendezni Magyarországon, akkor abban ugyanúgy szívesen segítünk, mint más országok esetében (Ukrajna, Izrael) tettük.

Izrael labdarúgó-válogatottja, illetve Ukrajna kézilabda-válogatottja mellett Belarusz labdarúgó-válogatottja is Magyarországon játszotta az elmúlt időszakban négyszer is az Európa-bajnoki selejtezőit, valamint a belarusz klubcsapatok is nyolc európai kupamérkőzésen vettek részt hazánkban.

Szijjártó akkor beszélt arról is, hogy

mi, magyarok, minden létező módon ellenezzük a geopolitika és a sport összekeverését. És ellenezzük azt, hogy politikai tényezők döntsenek arról, ki vehet részt az olimpián és ki nem.

A mostani hír után a 444.hu elemezte a helyzetet, mint az írás emlékeztet rá, az orosz válogatott ki van zárva a nemzetközi labdarúgó-vérkeringés tornáiról, így csak barátságos meccseket játszik mostanában. Péntek este például az orosz válogatott, vagyis a Szbornaja Belaruszban nyert 4-0-ra.

A 2022. februári orosz támadás miatt az orosz válogatott végül már nem vehetett részt a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság selejtezőjének rájátszásában. Az UEFA elvette Szentpétervártól a 2022-es Bajnokok Ligája döntőjét. Az Orosz Labdarúgó Szövetség sikertelenül fellebbezett a FIFA és az UEFA eltiltásai ellen a Sportdöntőbírósághoz, így az UEFA megtiltotta Oroszország részvételét a 2024-es Eb-n is. Az orosz csapatot elhagyta a hivatalos mezszállító Adidas is, és az orosz Jögel lépett a helyére. Sőt, orosz játékos a nyugati klubfociban sem sok maradt, az Atalanta, a Panathinaikosz, a Real Sociedad rendelkezik orosz játékossal (azért biztosan más is), illetve a francia Le Havre-ban a magyar Loic Negónak is van egy orosz csapattársa, de egyáltalán nem jellemzőek az orosz vendégjátékosok. Bár az egyéni sportolókra a legtöbb csapatsportban (kosárlabdában, kézilabdában például) nincsenek eltiltások, korlátozások.

Az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Alekszandr Djukov ekkora arra utalt, hogy

Oroszországnak meg kell kezdenie az Ázsiai Labdarúgó Szövetséghez (AFC) a csatlakozását.

Ázsiában valóban nem annyira rossz Oroszország megítélése, mint Nyugat-Európában, de azért három meghatározó ország, Ausztrália, Japán és Dél-Korea felszólította a szövetséget, hogy amennyiben kérnék a felvételüket, akkor se engedje be az agresszor államot a kötelékükbe.

Az átsorolásból végül nem lett semmi, de 2022 vége óta Oroszország hat ázsiai ellenféllel játszott meccset, Kirgizisztánnal, Üzbegisztánnal, Tádzsikisztánnal, Iránnal, Irakkal és Katarral. Az ellenfelek jellemzően nem voltak túl ütősek, így az oroszok tavaly szeptember óta nem szenvedtek vereséget, utolsó három meccsükön még gólt sem kaptak, de 16-ot rúgtak. Belaruszt és Szerbiát 4-0-ra, Kubát 8-0-ra, győzték le.

Egy személyes kitérővel, talán nem sok olyan magyar szurkoló van, mint e sorok írója, akinek élete első személyesen megtekintett meccsén Kubát láthatta magyar pályán, ráadásul rögtön egy tömegverekedés miatt félbeszakadt mérkőzésen. Az 1981-es Volán-kupán, ahol klubcsapatok mellett a kubai válogatott is részt vett, az FTC–Kuba-mérkőzésen a kubai játékosok olyan nehezen viselték a bekapott gólokat, illetve egy becsúszó szerelést, hogy egy Povea nevű játékos több fradistának is nekirontott. A csapattársai előbb próbálták lefogni, de aztán inkább mellé álltak a verekedésben. Végül Jaczina Róbert, a neves magyar játékvezető lefújta a meccset.

A 444 cikke felidézi, hogy amikor legutóbb egy Eb-résztvevő, a baráti Szerbia Moszkvában játszott, a Gazprom reklámfeliratát viselő Crvena zvezda pedig Belgrádban a szintén gazpromos Zenitet fogadta, a szerb szurkolók orosz zászlókkal, áthúzott EU-csillagokkal, nyilvánítottak politikai véleményt.

Hogy Budapesten milyen meccs lesz, lesz-e meccs egyáltalán, nem tudjuk, de az oroszok veretlensége egyelőre vélhetően megmarad, hiszen a következő ellenfele Mongólia, majd Türkmenisztán lesz. Ráadásul a két nem éppen acélos ellenfelet Moszkvában fogadhatja az orosz csapat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!