Sima győzelem Izrael ellen, csak Szoboszlai sérülése okozott izgalmat

2024. június 8. – 20:50

Sima győzelem Izrael ellen, csak Szoboszlai sérülése okozott izgalmat
Varga Barnabás második gólját ünnepli – Fotó: Derencsényi István / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő szombaton kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén fölényes győzelmet aratott a magyar válogatott, mert az első félidőben 11 perc alatt háromszor is betalált. Már a 22. percre kialakult a 3–0-s végeredmény Debrecenben, ahol kilenc éve játszott legutóbb a csapat.

Az írek elleni keddi utolsó perces balszerencsés vereség után szombaton már javított is a magyar fociválogatott. És ez nemcsak egyszerű javítás volt, hanem egy igazán önbizalomnövelő siker, mert az első félidő első felében tökéletesen játszott a csapat, akkor szaladt át a vendégek védelmén, amikor csak akart. Ha részletesen kíváncsi arra, mi történt, itt megnézheti percről percre.

Marco Rossi több helyen változtatott, Szalai Attila került a védelem bal oldalára, Bolla Bendegúz váltotta Loic Negót – utóbbi összeszedett egy kisebb sérülést is Dublinban –, Callum Styles is ott volt a középpályán, Schäfer András viszont nem. Gulácsi Péter állt a kapuban, ami mintegy előre jelezte, hogy a jövő szombaton is ő véd Svájc ellen – már Kölnben.

Izrael nem jutott ki az Eb-re, épp Magyarországon veszítette el esélyét többszörösen is. A gázai konfliktus miatt az októberi selejtezőit már itt játszotta, és az Izland elleni pótselejtezőn is itt veszített. Izland 4-1-gyel vette el az Eb-esélyt a csapattól.

Varga Barnabás kapufája volt az első említésre méltó esemény a hatodik percben, gyönyörű, gólt érdemlő mozdulattal tette a kapura a labdát, de a felső léc hárított.

Öt perc múlva Varga remekül szolgálta ki az érkező Sallait egy visszafejelt labdával, akinek nem volt volt nehéz dolga hat méterről a kapuba passzolnia. Ez a beadás is Bolla Bendegúztól érkezett, ahogy a következő is. Lang a felezővonal környékéről előrepasszolt, a jobbra húzódó Szoboszlai a felfutó Bolla elé tálalt, aki egy leheletfinom csellel verte át a védőjét a tizenhatos vonalánál, jobban nem is adhatott volna középre, Varga pedig megszerezte az első gólját.

A másodikat pedig 22. percben jegyezte, akkor Sallai rajzolta be középre a labdát a jobb oldalról, ami hajszálpontos volt a két védő között üresbe mozgó Vargának, és hét méterről bólintott a kapuba, a kapusnak esélye sem volt a hárításra. A biztos előny tudatában visszavett a tempóból a csapat, de a félidő végén a pénteken a Rapid Wienhez igazoló Bollának volt esélye, hogy ő is feliratkozzon a gólszerzők közé, de Szoboszlai átadása után ballal kecsegtető helyzetből mellé lőtt.

A második játékrészben leginkább az okozott izgalmat, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik a hajlítóját fájlalta, és az 55. percben jelezte, hogy nem tudja folytatni a játékot. Az előző Eb-t ki kellett hagynia, most remélhetőleg ott lesz a csapatban. A harmadik Eb-jére készülő Fiola Attila a bajnokság hajrájában sérült meg, műteni is kellett a vállát, de most ismét lehetőséget kapott. Ahogy Marco Rossi mindenki másnak is igyekezett lehetőséget adni, hogy formába lendüljön.

A második félidőben békés játszadozást láttunk, többnyire csak csordogált a játék, kisebb lehetőségeket sikerült csak kidolgozni. A becserélt Csoboth Kevinnek, Ádám Martinnak, Gazdag Dánielnek is volt kisebb-nagyobb helyzete, de ezek mind kimaradtak.

A 83. percben pár centi hiányzott a negyedik magyar találathoz, Fiola nagyszerűen indította egy negyvenméteres labdával Nagy Zsoltot, aki rögtön ziccerben is találta magát. A felcsúti védő 13 méterről azonnal emelt, a kapus mellett el is ment a labda, de a bal oldali kapufa hárított. Ebben a sikerben az a biztató, hogy szinte hibátlanul használta ki a helyzeteit a csapat, amikor kellett.

Svájc 1–1-re végzett Ausztriával hazai pályán. Az osztrákok egy korai góllal vezettek, de Widmer a 26. percben egyenlített. Első ellenfelünk idén még veretlen.

„Jól leszek a rajtra, kicsit beállt a lábam, és nem akartunk kockáztatni, de nincs nagy baj. Az első félidő kifejezetten jó volt, stabilan tartottuk a labdát. A legfontosabb az, hogy mindenki egészséges legyen. Fel vagyunk készülve mentálisan, fizikailag, taktikailag” – mondta az M4-nek Szoboszlai. (Callum Styles sérülése rosszabbul nézett ki.)

Bolla azt emelte ki, hogy fontos volt neki, hogy végigjátsszon egy meccset. Erősségének nevezte, hogy ki tudja szolgálni a társait. Szoboszlaival jól megértik egymást, régóta ismerik egymást. „Még van bennem, remélem, az Eb-n kijön majd ez. Pláne, hogy Svájc ellen játszunk, ahol az elmúlt két szezont töltöttem.”

Marco Rossi úgy nyilatkozott, hogy inspiráló volt a közeg, fájt a keddi vereség, és most az első félidőben minden jól sikerült. A másodikban a cserék miatt nehezebben találtuk meg az utat, de senki sem panaszkodhat, mert jó kezdeményezéseink akkor is voltak. A következő meccsen még jobbak leszünk – ígérte meg.

Magyarország–Izrael 3–0 (3–0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 19 900 néző, v.: Cláudio Filipe Ruivo Pereira (portugál)
gólszerzők: Sallai (11.), Varga B. (19., 22.)
sárga lap: Sallai (32.), Kleinheisler (59.), Ádám (92.), illetve Gordana (52.)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Fiola, a szünetben), Orbán, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles (Kleinheisler, 41.), Kerkez (Nagy Zs., 78.) – Sallai (Gazdag, a szünetben), Szoboszlai (Csoboth, 57.) – Varga B. (Ádám, 57.)
Izrael: Glazer – Dasa, Hofmeister (Safuri, 30.), Shlomo, Arad (Nachmias, 30.), Gropper – Shamir (Gordana, 30.), Lavi, Kinda (Peretz, a szünetben) – Biton (Altman, 91.), Baribo (Melamed, 69.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!