Hivatalos: José Mourinho a Fenerbahçe új edzője

2024. június 2. – 11:23

Hivatalos: José Mourinho a Fenerbahçe új edzője
José Mourinho, vagy ahogy mindenki hívja, a The Special One. Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A portugál Jose Mourinhót nevezték ki a török Fenerbahçe labdarúgócsapatának új vezetőedzőjévé. A hírt az edző a török klub közösségi oldalán jelentette be szombaton éjszaka egy nyolc másodperces videóban.

Találkozunk holnap, kezdjük meg a közös kalandunkat

– mondta a bejátszásban a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes szakember (egyszer a Portóval, egyszer az Interrel nyert), akit vasárnap mutatnak be a szurkolóknak a Fenerbahçe stadionjában.

A rendkívül ellentmondásos, sokszor agresszíven, olykor kifejezetten bunkó stílusban nyilatkozó Mourinho korábban a Portót, a Chelsea-t, az Internazionalét, a Real Madridot, a Manchester Unitedet, a Tottenham Hotspurt és az AS Romát is irányította. A szerződés részleteit a klub egyelőre nem közölte, a DHA török hírügynökség viszont úgy tudja, hogy Mourinho két évre szóló megállapodást írt alá.

A szakember Ismail Kartalt váltja a kispadon a Fenerbahçénál, a csapat a második helyen zárta a legutóbbi török bajnoki szezont. A legnagyobb múltú klubot a legenda szerint 1899-ben, hivatalosan 1907-ben alapították, azért a két eltérő dátum, mert a szultánság és az Oszmán Birodalom végnapjaiban még egy ideig illegális tevékenység volt a futball. Azóta a kanárisárgák 19-szer voltak török bajnokok.

Érdekesség, hogy Mourinho egy világítótoronyról ismert csapatban kezdte anno a futballistakarrierjét, és most egy világítótoronyról elnevezett klubban kötött ki.

Morinho azon kevés sztáredző egyike, akinek gyakorlatilag nem volt nemzetközileg is értelmezhető labdarúgó-pályafutása. A Lisszabonhoz közeli Setúbalban nevelkedő fiatalnak az apja és a nagyapja is focista volt, ő is megpróbált a Belenenses csapatában focizni (a „belémiek” gyönyörű fekvésű pályája Portugália egyik legismertebb látnivalója, a Belém-világítótoronynál fekszik). Futballistaként azonban nem lett sikeres, így már fiatalon is segédedzőként dolgozott.

A Fener pedig a nevét a Fenerbahçe-félszigetről kapta, a „fener” szó maga pedig a világítótorony török elnevezése. A félsziget ugyanis valaha egy már nagyon régóta nem működő világítótoronyról volt ismert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!