A kapufához láncolta magát egy palesztinpárti tüntető a skót-izraeli női futballmeccs előtt

2024. május 31. – 22:41

A kapufához láncolta magát egy palesztinpárti tüntető a skót-izraeli női futballmeccs előtt
Piros lap Izraelnek feliratú pólót viselő tüntetőt vezetnek ki a glasgow-i stadionból, miután a férfi előzőleg az egyik kapufához láncolta magát, hogy így tiltakozzon Izrael gázai konfliktusban játszott szerepe ellen – Fotó: Russell Cheyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Láthatósági mellényt viselt, ezért a biztonsági szolgálat tagjának vélték, így jutott be egy férfi a glasgow-i Hampden Park stadionba pénteken, ahol az egyik futballkapuhoz láncolta magát, hogy így tiltakozzon Izrael gázai konfliktusban játszott szerepe ellen. A történtek miatt csak 45 perccel a tervezett időpont után tudták elkezdeni 2025-ös női Európa-bajnokság Izrael elleni selejtezőjét, írja a BBC.

Az incidens előtt palesztinpárti tüntetők több száz fős csoportja gyűlt össze a stadion előtt, néhányan közülük kis koporsókat és palesztin zászlókat tartottak maguknál. A magát a kapufához láncoló férfit csak úgy tudták eltávolítani a helyszínről a biztonságiak, hogy levágták a láncot, majd elvezették.

Az izraeli játékosok ezután visszatértek a pályára, majd megmutatták egy sérült csapattársuk, Sharon Beck mezét, aki kénytelen volt kihagyni a glasgow-i mérkőzést, egy másik pólón pedig a Hamász október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadása során túszul ejtett Naama Levy szabadon bocsátását követelték. Amikor a meccs elkezdődött, a standion előtt várakozó tüntetők fütyülni kezdtek, és néhány tűzijátékot is kilőttek.

Az Egyesült Királyságban rendszeresen zajlanak nyilvános tüntetések Izrael gázai hadművelete ellen, ezért a skót futballszövetség (SFA) kénytelen volt az összes nemzetközi mérkőzésről kizárni a közönséget. Izrael a Hamász októberi támadása óta biztonsági okokból nem rendez nemzetközi mérkőzéseket, mert ezt az UEFA is megtiltotta. Ehelyett az izraeli válogatott és klubcsapatai semleges magyarországi helyszíneken lépnek pályára. A jövő kedden, Budapesten tervezett Izrael-Skócia visszavágót is zárt kapuk mögött játsszák majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!