Meghalt Bill Walton, az NBA legendás játékosa

2024. május 28. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

71 éves korában meghalt a kétszeres NBA-bajnok kosárlabdázó, Bill Walton. A Portland Trail Blazers, a San Diego/Los Angeles Clippers és a Boston Celtics egykori centere hétfőn, szerettei körében hunyt el – közölte a családja az NBA által kiadott közleményben. Walton hosszan tartó küzdelmet folytatott a rákkal.

Walton 1952. november 5-én született a kaliforniai La Mesában. A Kaliforniai Egyetemen tanult, a UCLA Bruins csapatával 1972-ben és 1973-ban is egyetemi bajnok lett. Az 1974-es NBA-drafton az első helyen választotta ki őt a Portland Trail Blazers, amellyel 1977-ben NBA-bajnok lett. A döntőben 4-2-re győzték le a Philadelphia 76erst, a döntő legértékesebb játékosának Waltont választották. Egy évvel később a teljes szezon legjobbjának is megválasztották.

1979 és 1985 között a San Diego/Los Angeles Clippers játékosa volt, karrierje utolsó két szezonját pedig a Boston Celticsnél töltötte. Karrierje második NBA-bajnoki címét 1986-ban szerezte, a nagydöntőben 4-2-re győzték le a Houston Rocketset. Pályafutását 1987-ben fejezte be, 1993-ban beválasztották a kosárlabda Hírességek Csarnokába.

Adam Silver, az NBA komisszárja közleményében így emlékezett meg Waltonról: „Hall of Fame-játékosként újraértelmezte a center pozíciót. Egyedülálló, sokoldalú képességei miatt meghatározó játékossá vált a UCLA-nél, az NBA-ben az alapszakasz és a döntő MVP-jének is megválasztották. Kétszer nyert bajnoki címet, az NBA 50. és 75. évfordulós csapatába is beválasztották. Bill a játék iránti szeretetét átültette a közvetítésekbe, ahol éleslátó és színes kommentárokkal szórakoztatta a kosárlabda-rajongók generációit. De amire a legjobban fogok emlékezni, az az életkedve volt. Rendszeresen jelen volt a liga eseményein, mindig vidám volt, mosolygott, és igyekezett megosztani bölcsességét másokkal. Nagyra becsültem barátságunkat, irigyeltem határtalan energiáját, és csodáltam, hogy időt szánt mindenkire, akivel csak találkozott.”

Fia, Luke Walton szintén NBA-játékos volt, 2009-ben és 2010-ben is bajnok lett a Los Angeles Lakersszel, jelenleg pedig a Cleveland Cavaliers másodedzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!